Kuća i vrt

"Izmislite" 10 novih kvadrata u domu

"Izmislite" 10 novih kvadrata u domu
Foto: N.N. | "Izmislite" 10 novih kvadrata u domu

Bilo da ste kupili ili unajmili manji stan, to ne znači da se morate odreći luksuza i komfora koji se obično povezuju s većim prostorima. Samo se malo poigrajte uređenjem, služeći se korisnim trikovima, i vaš stan će biti moderan, funkcionalan i prostraniji nego što to govori kvadratura.

Namještaj sa skrivenim prostorom za skladištenje, zidne police i veliko ogledalo samo su neki od trikova kojima možete vizuelno povećati mali stan.

U malim prostorima svaki detalj je bitan - od volumena, oblika, uzoraka… pa sve do boje. Naročito kada se radi o krupnijim komadima namještaja ili zidovima, koji zauzimaju veliku površinu prostorije.

Uređenje malog interijera tako da bude funkcionalan i lijep veliki je izazov. Pritom je bitno u interijeru skučene kvadrature stvoriti utisak prozračnosti i prostornosti, da izgleda veći nego što u stvari jeste. Naročito je to bitno u prostorijama u kojima najviše boravite, a u svakom domu to je prije svega dnevni boravak. Ako uređujete malu dnevnu sobu i ne znate gdje započeti, dizajneri interijera savjetuju da se usredotočite na vizuelno povećanje prostora. Prije svega, pomno odabrane nijanse pomoći će vam da vizualno proširite prostoriju, pa čak i "podignete" strop za nekoliko centimetara.

1. Namještaj sa skrivenim prostorom za skladištenje

U malom stanu uvijek manjka dodatnog prostora za odlaganje važnih sitnica. Baš zato kupujte namještaj koji će vam osigurati taj dodatni prostor. Na raspolaganju su vam kreveti s ugrađenim ladicama za spremanje potrepština ili visoki krevet ispod kojeg možete staviti kofere sa stvarima koje trebate, ali ih trenutno ne koristite.

Umjesto klasičnih stolica u kuhinju/trpezariju stavite klupu koja ima prostor za odlaganje stvari, a umjesto stolića u dnevnoj sobi upotrijebite atraktivnu korpu s poklopcem. Najvažnije je da vam stan ne izgleda pretrpano jer će previše izloženih predmeta dodatno smanjiti već mali prostor.

2. Namještaj ispod kojeg možete sakriti stvari

Mali stan može izgledati veći ako se služite komadima namještaja ispod kojih možete sakriti određene stvari. Na primjer, uredite trpezariju stolicama bez naslona koje možete staviti ispod stola kada ih ne koristite. U obzir dolaze i stolice na rasklapanje koje možete odložiti u ormar ili neki skriveni kutak kada ih ne trebate.

3. Nabavite zidne police

Zidne police odličan su način da iskoristite prostor koji bi inače zjapio prazan. One se najčešće koriste za izlaganje određenih knjiga, uspomena i detalja, ali mogu poslužiti i kao dodatni prostor za skladištenje. Nabavite atraktivne kutije i u njih poslažite stvari koje ne želite da budu vidljive, ali koje ne možete baciti, kao što su punjači za mobilne telefone, kablovi od računara i slično.

4. Birajte svjetlije boje

Manji stan izgledaće vizuelno veći ako odaberete namještaj ili zidove u svijetlim bojama. S druge strane, tamni će dekor imati suprotan učinak. Najzahvalnije boje su bijela, bež, svijetlosiva. Strop obojite u malo tamniju nijansu kako biste dobili efekat visine prostorije. Ako volite zanimljive detalje, naljepnice za zid ili tapete, povoljna su i originalna investicija.

5. Veliko ogledalo je zakon

Stan možete vizuelno povećati i ako jedan zid doma prekrijete ogledalom ili nabavite predimenzionirano ogledalo te ga postavite u neki dio doma. Zbog refleksije ogledala učiniće vam se kao da imate dvostruko veći stan. Mali stan biće ugodniji za život i ako ga ispunite atraktivnim detaljima poput biljaka u saksijama, ukrasnim jastucima različitih tekstura, tepihom od prirodnih materijala i u svjetlijim bojama te sličnim detaljima.

6. Osvjetljenje

Bitan faktor u svakom, a pogotovo u manjem prostoru je osvjetljenje. Zavjese nisu preporučljive jer vizuelno zatvaraju prostoriju, no ako volite takve detalje, radije odaberite bogate i slojevite umjesto malih i tankih. Osim velike rasvjete na stropu preporučuje se ugradnja malih LED lampi. Tako u svakom trenutku imate dovoljno svjetla, a za intimniju atmosferu ostavite samo lampice upaljene.

7. Raspored

Kada se priča o uređenju stana, bitno je da ima dobar raspored. Ako ste u mogućnosti, srušite zidove koji bespotrebno zatvaraju prostor. Idealna opcija je kuhinja spojena s dnevnim boravkom. Za veću intimnost prostora možete nabaviti veliku pregradnu policu na koju ćete ujedno moći odložiti stvari ili je ukrasiti fora sitnicama.

U zadnjih nekoliko godina popularno je, umjesto na komodi, televizor montirati na zid kako bi se uštedio prostor i postigla modernija atmosfera. Ormari mogu biti postavljeni na isti način, ostavljajući dovoljno prostora oko vas. Suprotno mišljenju da mali stan zahtijeva sitan namještaj, za dnevni boravak slobodno odaberite veću garnituru kako biste dobili utisak prostranosti.

Pozivate li često prijatelje i porodicu na druženja, preporučujemo kupovinu manjeg stola s mogućnosti rasklapanja u veći. Možete uložiti u par lijepo dizajniranih stolica, a za veća okupljanja koristite sklopive stolice koje čuvajte negdje pri ruci. U raznim časopisima često možete vidjeti kako se krevet stavlja na sredinu prostorije, no u manjim stanovima preporučuje se pomaknuti ga do zida kako biste ostavili prostora za komodu ili omogućili jednostavnije kretanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije