Kuća i vrt

Jednim klikom saznajte zašto vaše biljke ne uspijevaju

Jednim klikom saznajte zašto vaše biljke ne uspijevaju
Foto: N.N. | Jednim klikom saznajte zašto vaše biljke ne uspijevaju

Prepoznavanje biljaka zanimljivo je za sve koje uživaju u zelenoj oazi bilo da govorimo o sobnim biljkama, bašti ili onima koje pronađete u šetnji prirodom. Posebno je važno znati prepoznati koju smo biljku kupili ili pronašli u prirodi kako bismo mogli uvidjeti koje su njihove potrebe, zašto ne uspijevaju, te kako se uspješno brinuti o njima.

Danas, međutim postoji mnogo lakši način od cjelodnevnog istraživanja, tačnije aplikacije koje služe kao identifikatori biljaka i njihovih problema u rastu, a u nastavku pročitajte koje su najbolje aplikacije koje se najviše koriste u svijetu.

PictureThis

PictureThis nazivaju "botaničarom u džepu". Njegova napredna umjetna inteligencija identifikovala je preko 27 miliona biljaka putem fotografija korisnika i tvrdi da ima 99 odsto preciznosti. Pored identifikacije biljaka, PictureThis, između ostalog, nudi i savjete za brigu o zalijevanju i suzbijanju štetočina.  PictureThis nudi sedmodnevni besplatni probni period, nakon kojeg korisnik automatski ulazi u jednogodišnju pretplatu. Preuzmite za Android ili IOS.

Pl@ntNet

Pl@ntNet je aplikacija za identifikaciju biljaka za koju u opisu stoji da je "naučni projekt o biološkoj raznolikosti". Naime, aplikacija radi po principu da se može identifikovati samo biljka čiju je sliku korisnik već podijelio i na taj način dodao u svoju bazu podataka. Aplikacija takođe omogućava korisniku da pregleda svoj opsežni direktorij biljaka kroz porodicu, rod ili vrstu. Aplikaciju možete besplatno preuzeti na IOS ili Android uređaje.

iNaturalist

iNaturalist je zajednička inicijativa Kalifornijske akademije nauka i udruženja "National Geographic Society". Uvođenjem mobilnih aplikacija za identifikaciju biljaka, iNaturalist pruža vrtlarima, ljubiteljima biljaka i ostalim ljubiteljima prirode priliku da putem društvenih mreža podijele zapažanja o prirodnom svijetu. Dijeljenjem ili potvrđivanjem zapažanja korisnici stvaraju podatke o istraživanju. iNaturalist je dostupan besplatno na Androidu i IOS-u. Registracija je potrebna putem Googlea, Facebooka ili e-maila.

PlantSnap

Cilj ove aplikacije za identifikaciju biljaka je pružiti "digitalnu povezanost" između ljudi i prirode. Sadrži bazu podataka o preko 500.000 vrsta cvijeća, drugih ukrasnih biljaka, sukulenata i gljiva i preko 150 miliona slika, a sve su dostupne jednim klikom. PlantSnap dostupan je na 30 jezika i koristi tehnologiju umjetne inteligencije za identifikaciju biljaka. Ako ste se ikad pitali kako prepoznati biljku, gljivu ili drvo, aplikacija poput PlantSnapa može vam biti od velike pomoći. Pored identifikacije biljke, aplikacija vam daje informacije o biljci, njenom rodu, porijeklu, veličini u zrelosti, cvijeću i plodu. Aplikaciju PlantSnap možete besplatno preuzeti na Android i IOS uređaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije