Kuća i vrt

Kako da promijenite boju hortenzija

Kako da promijenite boju hortenzija
Foto: Scott Webb/Pexels | Kako da promijenite boju hortenzija

Polako ulazimo u doba cvjetanja hortenzija koja dolazi u najnježnijim pastelnim tonovima ružičaste, plave i ljubičaste boje.

Hortenzije cvjetaju od maja do oktobra u raskošnim, loptastim cvjetovima te trebaju mnogo vode, što se može iščitati iz njihova latinskog imena – hydra(ngea), što znači 'voda'.

U ljetnoj sezoni najljepše su svježe, ali mogu biti jednako dekorativne kao suvi cvjetni aranžmani. Jedno od najromantičnijeg cvijeća koje se često može naći i u buketima mladenki širom svijeta, poteklo je iz Sjeverne Amerike, a dosad je poznato čak 75 vrsta hortenzija, prenosi portal Zadovoljna.hr.

Naime, poznato je da su ružičaste hortenzije simbol iskrene emocije, plave izvinjenja, bijele su simbol hvalisanja, a ljubičaste predstavljaju želju da se osoba kojoj se daruju duboko razumije.

Ali, ono po čemu su hortenzije jedinstvene u biljnom svijetu je to što mogu promijeniti boju svojih cvjetova. 

Prvi su to primijetili vrtlari i botaničari u 18. vijeku, a danas postoji vrlo jednostavan način na koji i sami možete kreirati paletu boja svojih hortenzija.

Na boju cvijeta kod velelisne hortenzije (Hydrangea macrophylla) moguće je uticati pa je tako tajna u pH vrijednosti tla, odnosno njegovoj kiselosti ili lužnatosti. Ako je pH niži od 6, cvijeće će biti ljubičastih i plavih tonova, a ako je viši od 7, možete očekivati ružičaste tonove. 

Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, u vrtnim centrima možete nabaviti jednostavni pH tester. 

Kada saznate vrijednosti i želite sniziti pH tla, dodajte aluminijumov sulfat u zemlju, a ako želite povisiti pH, posegnite za vapnencem u prahu.

Ako želite plave cvjetove tlo treba biti što kiselije (pH 4), a plavi cvijet može se dobiti i ako hortenziju svakih 7-14 dana zalijevate već spomenutom otopinom aluminijevog sulfata. Isto se može postići i dodajući tlu borove iglice, talog od kave i sl. 

Za roza cvjetove tlu je potrebno dodati vapno, pepeo, smrvljene ljuske jajeta ili posebna gnojiva tome namijenjena na bazi fosfora. 

Za dobivanje ljubičastih nijansi potrebno je održati pH tla od 6-6,9, dakle, neutralno do blago kiselo.

Postoje i specijalna gnojiva koja sadrže navedeni spoj pa možete koristiti i njih kako biste lakše dobili plave cvjetove. 

Promjena cvjetnog pigmenta zavisi od čestica aluminija koje hortenzije sadrže, a kako bi se usvajanje aluminija dodatno olakšalo, biljku zalijevajte vodom u kojoj je otopljen amonijak (3-5 grama amonijaka u litri vode).

Treba imati na umu da bijela hortenzija uvijek ostaje bijela, bez obzira na tlo. 

Ako kojim slučajem plavu hortenziju poželite vratiti u ružičasto, potrebno je samo obezbijediti tlo neutralne pH reakcije. 

Za postizanje željene boje potrebno je nekoliko mjeseci, a ponekad i cijela vegetacijska sezona, naravno, uz svu drugu, uobičajenu njegu koju zahtijeva uzgoj svake biljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije