Kuće i vrt

Kako da vam cvijeće dobro napreduje uz pomoć jednog sastojka

Kako da vam cvijeće dobro napreduje uz pomoć jednog sastojka
Foto: Printscreen/Instagram | Kako da vam cvijeće dobro napreduje uz pomoć jednog sastojka

​Vjerujemo da niste znali da kafa može da vam posluži kao odlično sredstvo za đubrenje, ali i zalivanje sobnog bilja. Naravno, u razblaženoj varijanti.

Talog od kafe, dugo se već koristi u vrtlarstvu. Naime, kako se navodi na portalu Gardening Know How, talog kafe sadrži oko 2 procenta azota po zapremini.

Azot je važna komponenta za gajenje biljaka jer podiže temperaturu zemlje i pomaže u ubijanju sjemena korova i patogena.

Skuvana kafa takođe sadrži poprilične količine magnezijuma i kalijuma, koji su takođe gradivna osnova za rast biljaka. Zato bi zalivanje biljaka kafom, zaista moglo biti od velike koristi.

Naravno, za ovako nešto koristi se nezaslađena, hladna i razblažena kafa, nikako ona koju inače svakodnevno pijete (sa šećerom ili zaslađivačem).

Stručnjaci upozoravaju da upotreba razređene kafe za biljke, može povećati kiselost tla, te je bitno da u ohlađenu kafu, dodate istu količinu vode.

Ovakvu mješavinu posebno vole biljke poput: afričkih ljubičica, hortenzije, ruže, paprat, zumbuli, aloja, gladiole, ciklame, ali i mnoge druge.

Takođe, biljke ne treba prečesto zalivati kafom, jer se mogu osušiti i uvenuti. Ukoliko lišće počne da žuti, to može biti znak da ste pretjerali, te je preporučljivo da biljku presadite i zalivate je običnom vodom sa česme.

Zato se ovakav tip zalivanja preporučuje jednom u 10 ili 15 dana. Na taj način će dobiti dodatne hranljive sastojke, kao i vodu.

Dobro je pravilo da hranite i zalivate biljke jednom nedjeljno slabim rastvorom kafe. Oni će cijeniti dodatne hranljive sastojke, kao i vodu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije