Kuće i vrt

Kako se gaji kamelija?

Kako se gaji kamelija?
Foto: Pixabay | Kako se gaji kamelija?
N.N.

Kamelije su, prema mišljenju stručnih baštovana, najcjenjenije cvijeće. Razlozi za to su jasni: uspijevaju u blagoj klimi, dostupni su u hiljadama sorti. Kameliju smatraju za najstarijom kultivisanom biljkom na svijetu.

Riječ je o žbunu koji sporo raste ali jako dugo živi i ima predivne cvjetove.

Ovi širokolisni zimzeleni grmovi imaju izdržljivo, sjajno lišće i raskošno cvijeće.

Kamelija voli polusjenku i sjenku, toplu i vlažnu zemlju i da je zaštićena od sunca i vjetra. Jako dobro podnosi hladnoću.

Kamelija cvjeta u trećoj godini  i zato je najbolje da kupite sadnicu iz rasadnika.

Od nekoliko stotina divljih vrsta kamelije, baštovani su napravili nekoliko hiljada kultivara. Među njima je najpoznatija Kamelia japonica. Uzgaja se lako kako u bašti, tako i u saksiji. Za nju je karakterističan veliki cvijet, koji može biti jednobojan (od bijele do crvene boje) ili šaren.

Sadnja:

Kada saditi: U zonama 8-10, kamelije se mogu saditi u jesen, zimu ili proljeće. Međutim, u zoni 6 ili 7 ih je bolje saditi u proljeće kako bi se omogućilo uspostavljanje korijenja prije nego što nastupi hladnije vrijeme.

Gdje saditi: Lokalitet na mjestu zaštićenom od vjetra. U vrućim klimatskim uslovima locirajte ih tamo gdje su zaštićeni od jake svjetlosti ili sunca može da opeče lišće.

Kako saditi: Biljni nivo sa površinom tla; posebno izbjegavajte preduboku sadnju. Rupa za sadnju treba da bude duboka kao matična kugla i dvostruko šira. Ponovo napunite i ubacite korijen u rupu duboku od 6 do 8 cm. Centrirajte biljku i napunite, naginjući zemlju prema stranama. Vrh cvijeća treba da bude 4-8 cm iznad nivoa tla.

Zalivanje

Potrebno je zalivanje kada je tek posađena i kada su ekstremne suše. Biljke nakon 3 godine starosti ne traže puno vode, ali svakako kada ih zalivate provjerite da li je zemljište dobro drenirano.

Prihrana

Koristite đubrivo za kamelije u proljeće, nakon što cvijeće opade, zatim još jednom u ljeto, posebno ako primjetite da raste sporo ili da lišće izgleda rijetko i počne da gubi svoju tamno zelenu boju. Važno je da biljke ljeti ne zalivate dan prije prihrane. Ne treba pretjerivati ako je biljka već u plodnoj zemlji jer tada joj je potrebno malo đubriva. Takođe, ne treba da se prihranjuje ako je bolesna. Poslije avgusta nije potrebno đubriti jer biljka ulazi u period mirovanja.

(Novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije