Kuće i vrt

Kako se pravilno briše prašina sa sobnih biljaka

Kako se pravilno briše prašina sa sobnih biljaka
Foto: Pixabay/ Free-Photos | Kako se pravilno briše prašina sa sobnih biljaka
N.N.

Prašina koja se nakuplja na listovima biljaka, posebno u zimskim mjesecima, zna da djeluje veoma neuredno.

Kako stručnjaci tvrde, prašina je rezultat prljavog vazduha prostorije. Međutim i nevezano za kvalitet vazduha, čestice prašine će svakako pasti i zaprljati vaše biljke.

Ukoliko imate nekoliko biljaka, koje pritom imaju velike listove, brisanje prašine vjerovatno nije veliki problem i neće vam oduzeti mnogo vremena. Ipak, ukoliko posjedujete pravu zelenu oazu, trikovi za uštedu vremena će vam posebno biti od koristi.

Operite biljke u kadi

Pranje sobnih biljaka u kadi je najjednostavnije, ali morate obratiti pažnju da zemlju biljke zaštitite od vode, odnosno mlaza. Zemlju prekrijte folijom, a zatim operite listove. Biljku poslije toga ostavite u kadi da se ocijedi, a potom je lagano protresite kako bi višak vode spao. Isto možete učiniti i pod slavinom u sudoperi.

Koristite raspršivač

Osim što je raspršivač odličan alat pomoću kog biljci pružate dovoljno vlage, on je od velike pomoći i kada je brzo uklanjanje prašine u pitanju.

Isprskajte svoje biljke i jednostavno ih prebrišite mekanom i tankom krpom. Osim toga, na suvim listovima možete koristiti popularnog praška i laganim pokretima preći preko listova.

Iznesite ih na kišu

Ukoliko je temepratura prikladna, što nije rijetkost u promjenljivim jesenjim danima, biljke možete iznijeti na kišu i ostaviti da ona uradi posao umjesto vas. Svakako obratite pažnju da kiša ne bude jaka, a ukoliko je potrebno zaštitite zemlju u saksiji, kao i kada perete biljke u kadi. Biljke nisu veliki ljubitelji tuširanja, posebno one sa špicastim listovima.

Osim čišćenja i tuširanja biljaka, uklonite svo otpalo lišće iz saksije, jer ono može zadržavati bakterije koje će naštetiti biljci. Takođe, redovnim pregledanjem zemlje pripazite kako je ne bi napali insekti, koje je moguće uočiti i prilikom pranja u kadi.

(Telegraf.rs)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije