Kuća i vrt

Kalateja, tropska ljepotica raskošnih listova

Kalateja, tropska ljepotica raskošnih listova
Foto: Unsplash | Kalateja, tropska ljepotica raskošnih listova

Iako je sezona balkonskih biljaka još u punom jeku, ne smijemo zaboraviti ni sobne biljke koje će naš životni prostor uljepšavati tokom hladnijih mjeseci. Jedna od takvih biljaka je i kalateja, koja očarava svojim listovima.

Ova sobna biljka traži dosta njege i može trajati u vašem domu dugi niz godina. Nije za početnike, jer je relativno zahtevna biljka. Postoji više od 150 vrsta, a sve vrste su prelijepih elipsastih listova koji okružuju cvijet, pa je zato ova biljka i dobila ime koje na grčkom znači - korpa.

Ali i zato što su se od tih izdržljivih čvrstih listova nekada davno izrađivale i korpe.

Kalateju karakteriše raskošno i dekorativno lišće. Listovi su prošarani neobičnim šarama svijetlozelene, tamnozelene, ljubičaste i smeđecrvene boje. Ova sobna biljka može da naraste do jednog metra u visinu.

Njega i održavanje

Pravilno gajenje kalateje zahtijeva da joj obezbijedite dovoljno svjetlosti. U periodu cvjetanja mora biti na suncu više od deset sati dnevno. Za uzgoj kalateje zato izaberite vrlo svijetlo, ali ne mjesto direktno izloženo suncu, najbolje je da to bude uz istočni ili zapadni prozor. Nemojte je držati na propuhu.

Temperatura

Kalateja prezimljava na temperaturi od 19 stepeni Celzijusa, ako želite da bogato cvjeta. Tokom ljeta može da podense i 30 stepeni, dok tokom zime temperatura ne smije biti niža od 18, inače će Kalateja pretrpjeti oštećenja. Nemojte kalateju držati pored grijalica.

Zalivanje

Pošto je kalateja tropska biljka, potrebna joj je ravnomjerna vlažnost zemlje i visoka vlažnost vazduha. Voda za zalivanje treba da bude na sobnoj temperaturi, ali nemojte pretjerivati s količinama jer korijen može da počne da truli. S vremena na vrijeme prijaće joj orošavanje listova mlakom vodom.

Presađivanje

Kalateja se presađuje u martu ili aprilu u za broj veću posudu.

Prihrana

Od proleća do jeseni kalateju prihranite na osam do 10 dana. Zimi će biti dovoljno da je prihranite jednom u nedjelju dana.

Koje kalateje su otpornije i izdržljivije?

Vrste Calathea orbifolia i Calathea musaica Network poznate su kao jednostavnije, a njima se mogu pridružiti rođake Maranta leuconerua i Ctenanthe burle-marxii. Ako ste se opekli u uzgoju kalateja, ali želite ponovno probati, predlažemo da krenete s jednom od gornjih vrsta, a onim iskusnijim vlasnicima predlažemo da se okušaju u uzgoju i nešto zahtjevnijih kao što je Calathea White Fusion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije