Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Ključne razlike između prečišćavanja ili filtracije vode

Ključne razlike između prečišćavanja ili filtracije vode
Foto: N.N. | Ključne razlike između prečišćavanja ili filtracije vode
N.N.

Sa razvojem industrije dolazi do zagađenja naše životne sredine. Sa zagađenjem životne sredine dolazi do zagađenja vode.

Mogu li stare metode prečišćavanja vode i dalje proizvoditi najbolju vodu za piće, ili su nam potrebne efikasnije metode za prečišćavanje vode u borbi protiv savremenih zagađivača u našem vodosnabdevanju? Odgovor je sigurno ovo drugo.

Koje su tradicionalne metode prečišćavanja vode? Ima više tradicionalnih metoda, ali su najrasprostranjenije metode ključanja vode i hemijske metode. Iako su navedene metode efikasne u oslobađanju vode od nekih zagađivača, pokazaćemo Vam da ove metode ostavljaju iza sebe dosta štetnih materija u vodi.

Tradicionalne metode prečišćavanja vode

Ključanje vode

Istorijski gledano, ključanje vode se koristi za dezinfekciju vode od mikroorganizama. Prilikom pravilnog ključanja vode, može da se eliminiše većina bakterija, ali se ne mogu eliminisati sve postojeće bakterije u vodi.

Nedostaci ove metode prečišćavanja vode:

zahtijeva puno toplotne energije i opremu za kuvanje,

voda ne može da se koristi odmah, jer treba da se ohladi,

tokom ključanja, dio vode može da ispari i prije njene upotrebe,

voda i dalje može sadržati razne čestice, što znači da će možda biti neophodno filtriranje kroz maramicu,

konačno, ključala voda ne eliminiše hemijske zagađivače (uključujući hlor), lošeg je ukusa i može da ostavi u ustima ukus ustajalosti.

Metoda ključanja vode se može koristiti u situacijama poput kampovanja, ali u domaćinstvu postoje efektivniji i efikasniji načini prečišćavanja vode.

Hemijski metod

Postoje dvije osnovne hemikalije koje se koriste za prečišćavanje vode: jod i hlor. Obe metode su lake, jeftine i jednostavne za korišćenje.

Jod je dokazano efikasan u uništavanju virusa, bakterija i protozoa. Međutim, kada je voda hladna, biće potrebno više vremena da se ona prečisti jodom. Trudnice i one osobe koje imaju problema sa tiroidnom žljezdom ne bi trebalo da piju vodu sa hemikalijama. Obično, jod se korsti za kratkoročnu upotrebu i ne bi trebalo da se koristi više od tri uzastopna mjeseca. Mnogima se ne dopada ukus vode sa jodom.

Hlor je drugi hemijski prečišćivač. Proces hlorisanja će dovesti do toga da se prljavština i prašina slegnu na dno posude i da voda vizuelno izgleda čisto. Kada se koristi hlor u prečišćavanju vode, preporuka je da se doda 16 kapi hlora na litar vode, da se promeša i ostavi da stoji 30 minuta. Ako voda nema blagi miris, ponoviti dozu i ostaviti da stoji još 15 minuta. Postoje mnogi nedostaci hlorisanja vode. Hlor je veoma otrovan i ukoliko je prisutna veća količina u vodi, može da izazove oštećenja nervnog sistema, digestivnog i respiratornog trakta, u nekim slučajevima i smrtni ishod. Hlor je povezan sa mnogim zdravstvenim problemima. O ovim zdravstvenim problemima možete pročitati u zdravstvenoj sekciji našeg sajta.

Zbog svih ovih nedostataka tradicionalnih metoda prečišćavanja vode jasno je zašto su danas neophodne nove metode prečišćavanja vode.

Rješenje = uređaj za prečišćavanje vode

Šta možete da uradite? U pogledu efikasnosti i ekonomičnosti najbolje rješenje je Poanta H2O uređaj za prečišćavanje vode koji će poboljšati ukus i miris Vaše vode i pri tom ukloniti većinu štetnih zagađivača.

Poanta H2O uređaj za prečišćavanje vode koristi filter za obrnutu osmozu koji odstranjuje većinu zagađivača, uključujući i teške metale kao što su olovo, fluor, hrom, arsen, itd. Pored toga, filter za reverznu osmozu će takođe ukloniti nuklearno zračenje koje proizvodi plutonijum, kao i mikrobiološke zagađivače, među kojima su bakterije i virusi. Kada se kombinuje sa filterom sa aktivnim ugljenom, sistem reverzne osmoze je najbolja tehnologija dostupna za čuvanje Vaše porodice od toksičnih zagađenja u vodi za piće.

Savremene metode za prečišćavanje vode

Reverzna osmoza (RO) je u ovom trenutku najbolji i najefikasniji metod za prečišćavanje vode.

Šta je reverzna osmoza?

Iako reverzna osmoza (RO) izgleda kao komplikovan sistem filtriranja vode, ona je u principu jednostavan proces. RO nije novi metod u postupku prečišćavanja vode. Od kasnih 50-ih godina XX vijeka, postupkom RO, pod visokim pritiskom (pomoću pumpe) slana ili morska voda pretvara se u vodu za piće. Danas, RO je najbolji i najpogodniji način za filtriranje vode. Ova napredna tehnologija danas je dostupna svima i koristi se za filtriranje vode u domovima i kancelarijama, doprinoseći zdravom načinu života.

Kako RO funkcioniše?

Reverzna osmoza koristi polupropusnu membranu koja omogućava da samo molekuli čiste vode prođu kroz nju, odbacujući sve zagađivače koji su preveliki da prođu kroz njene sitne pore. Najmanja poznata bakterija je veličine 0,2 mikrona, najmanji virus 0,002 mikrona, a otvor na polupropusnoj membrani veličine je 0,0005 mikrona. Iz ovog poređenja jasno je da ni virusi ni bakterije ne mogu proći kroz otvor na membrani. Kada voda zajedno sa nečistoćama dođe na osmotsku membranu, njen tok se razdvaja u dva dijela: probojni koji prolazi kroz otvore membrane i predstavlja prečišćenu vodu i koncentrisani koji zajedno sa zadržanim nečistoćama, odlazi u odvod u obliku tehničke otpadne vode.

Otkrijte čistu, svježu i zdravu Nobel vodu korišćenjem Nobel RO sistema za prečišćavanje vode. Naši saradnici će Vas savjetovati koje je pravo rješenje za Vaše domaćinstvo ili Vaš posao, preporučujući Vam Nobel RO sistem koji će riješiti sve probleme kvaliteta vode koju svakodnevno pijete i koristite u pripremi hrane ili one koju koristite u poslu kojim se bavite.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije