Kuće i vrt

Kroton, sobna biljka impresivnih šarenih listova

Kroton, sobna biljka impresivnih šarenih listova
Foto: Unsplash | Kroton, sobna biljka impresivnih šarenih listova
N.N.

Sjajni listovi nevjerovatnih boja, različitog oblika i veličina, čine kroton veličanstvenom i jednom od omiljenih sobnih biljaka. Kroton, botaničkog naziva Codiaeum variegatum, potiče sa Polinezije te je standardna pojava u tropskim krajevima, gdje u vrtovima može narasti u zimzelen grm visok šest metara.

U našim krajevima sasvim dobro uspijeva u saksijama i izgleda fenomenalno, bilo da se nalazi u kući tokom cijele godine ili na terasi od proljeća do jeseni.

LJUBITELJ SVJETLOSTI

Ova lijepa zimzelena biljka ima listove zelene, žute, narandžaste ili bakreno crvene boje, išarane žutim žilicama i zelenim, crvenim, ružičastim, bijelim, žutim ili smeđim šarama. Naličje lista je obično crvenkasto, a oblik lista varira od uskog, duguljastog, oblog, nazubljenog do kopljastog.

Da bi zadržao sve svoje boje, kroton mora biti postavljen na svijetlo mjesto i zaštićen od direktnih sunčevih zraka. Svjetlost hrani njegove boje i čini ga predivnim ukrasom u domu.

REDOVNO ZALIJEVANJE

Posadite ga u tresetni supstrat i redovno zalijevajte, bar dva do tri puta sedmično, jer kroton voli vlagu, posebno u proljeće i ljeto. Višak vode iz podloška obavezno prospite nakon desetak minuta. Od jeseni zalijevajte oskudnije, mlakom vodom, ali ne dopustite da se zemlja potpuno isuši i povremeno ga prskajte ako je vazduh suh.

Biljku treba redovno prskati vodom za vrijeme rasta i pri tome paziti da nije izložena sunčevim zracima jer će na listovima ostati mrlje. Takođe je treba prihranjivati tekućim gnojivom za lisnate biljke i to svake dvije do tri sedmice.

JEDNOLIČNA TEMPERATURA

Za pravilnu njegu krotona veoma je važna jednolična temperatura vazduha i zemlje, zimi od 16 do 18 stepeni Celzijusovih. Temperatura ne smije biti niža od 13 i viša od 27 stepeni. Temperaturne razlike uzrokovaće propadanje biljke i opadanje listova. Ako se to ipak desi biljku možete spasiti tako što ćete sredinom proljeća, u aprilu ili maju, podrezati stabljiku osam do 12 centimetara od površine zemlje, što će podstaći mlade izboje na rast.

RAZMNOŽAVA SE U PROLJEĆE

U proljeće ili rano ljeto vrši se razmnožavanje biljke reznicama. Vršne izboje dugačke desetak centimetara, sa dva para listova, odrežite, zaprašite drvenim ugljem i zabodite u vlažnu zemlju, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se mlada biljka zakorijeni. Saksiju držite na svijetlom i toplom mjestu.

Pazite na nametnike kao što su štitaste uši i crveni pauk koji napadaju ovu biljku. Kroton dobro uspijeva i u miješanim nasadama, gdje se posebno ističu njegove predivne boje listova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije