Kuća i vrt

Biljka kućna sreća podstiče protok pozitivne energije u domu

Biljka kućna sreća podstiče protok pozitivne energije u domu
Foto: N.N. | Kućna sreća, biljka sreće i veselja idelna za dom

Kućna sreća je biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i veselje u dom. Može biti i originalan poklon koji jasno poručuje koliko sreće i radosti želimo osobi kojoj je darujemo, a feng šui filozofija tvrdi da ova biljka podstiče protok pozitivne energije.

Iako podsjeća na mahovinu, ovo cvijeće krase sitni, gusti, okrugli, zeleni listovi, a raste u vidu malog grma. Prednost gajenja kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinuje i sa drugim cvijećem. Možete je iskombinovati sa nekom biljkom koja cvjeta, tako što će kućna sreća biti zelena baza - podloga za dekoraciju.

Njega

Njega kućne sreće podrazumijeva nekoliko osnovnih pravila. Traži sunčevu svjetlost, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Lijepo će napredovati na blago sjenovitim mjestima, pa ako je držite u kući, izaberite za vašu kućnu sreću mjesto u unutrašnjosti prozora koji gleda na sjever. Temperatura koja joj prija je u rasponu od 10 do 24 stepena.

Zalijevanje

Kućna sreća traži redovno zalijevanje, ali ne i preobilno da korijen ne bi počeo da trune. Pazite da ne kvasite listiće, nego samo zemlju. Listove možete s vremena na vrijeme fajtati mlakom odstajalom vodom.

Razmnožavanje

Da biste postigli željeni i lijep oblik biljke, na proljeće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsječene izdanke upotrijebite za njeno razmnožavanje. S većih biljaka obavezno redovno potkrešite neposlušne izdanke.

Reznice, odnosno vrhove treba samo zabosti u mješavinu pijeska i treseta i uz redovno zalijevanje brzo će pustiti žilice. Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način - iskopajte kašikom jedan dio odrasle biljke i posadite ga u saksiju sa zemljom. Ako saksiju potom držite na hladnom i vlažnom mjestu nova kućna sreća ubrzo će početi da buja i da ispunjava saksiju.

Gajenje u vrtu

Ukoliko želite da kućnu sreću uzgajate u bašti - za to su ipak najpogodnije žardinjere. Postavite ih pored ivica, stazica u vrtu ili pored kapije i ograde. Posebno će u vrtu izgledati dekorativno kada kućne sreće kombinujte sa cvjetnicama.

Osim u žardinjerama, kućnu sreću nerijetko mnogi u vrtu gaje kao travu - upravo zbog prelijepih sitnih listića. Lako će i brzo širenjem po podlozi formirati zeleni pokrivač i za to joj ne treba mnogo bogate zemlje. Ipak, treba znati da temperature niže od sedam stepeni kućna sreća u vrtu neće lako podnijeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije