Kuća i vrt

Kućna sreća, donosi veselje u vaš dom

Kućna sreća, donosi veselje u vaš dom
Foto: N.N. | Zeleni listići ove dekoratvine biljke donijeće sreću u vaš dom

Kućna sreća, latinski naziv: Helxine soleirolii, je biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i veselje u dom u kojem se gaji. Može biti i originalan poklon, koji jasno poručuje koliko sreće i radosti želite osobi kojoj je darujete. Porijeklom sa Sardinije, podsjeća na grmastu mahovinu, koju krase sitni, gusti, okrugli zeleni listovi.

Njega kućne sreće podrazumijeva nekoliko osnovnih pravila - traži dosta svjetlosti, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Lijepo će napredovati na blago sjenovitim mjestima, pa, ako je držite u kući, izaberite za kućnu sreću mjesto u unutrašnjosti prozora koji gleda na sjever.

Kućna sreća traži redovno zalivanje, ali ne i preobilno da korijen ne bi počeo da truli. Pazite da ne kvasite listiće, već samo zemlju. Temperatura koja joj prija je u rasponu od 10 do 24 stepena.

ŠARM JEDNOSTAVNOSTI

Prednost gajenja kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinuje i sa drugim cvijećem. Možete je iskombinovati sa nekom biljkom koja cvjeta, tako da ova šarmantna jednostavna biljka bude zelena baza - podloga za dekoraciju.

PRESAĐIVANJE NIJE NEOPHODNO

Biljka ne zahtijeva presađivanje. Riječ je o biljci koja poprima vid malog žbuna, odnosno grma, kojoj ne treba mnogo prostora. Dostigne obično visinu od oko 18 cm, a korijen je slabašan pa mu stoga ne treba sađenje u veće saksije.

RAZMNOŽAVANJE I REZIDBA

Da biste postigli željeni i lijep oblik biljke, na proljeće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsječene izdanke upotrijebite za razmnožavanje kućne sreće. Sa većih biljaka obavezno redovno potkrešite neposlušne uzdanke. Reznice, odnosno vrhove treba samo zabosti u mješavinu pijeska i treseta, i uz redovno zalivanje brzo će pustiti žilice.

Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način - iskopajte kašikom dio izrasle biljke i posadite ga u saksiju sa zemljom. Ako saksiju potom držite na hladnom i vlažnom mjestu - nova kućna sreća ubrzo će početi da raste i da ispunjava saksiju.

UZGOJ U VRTU

Ukoliko hoćete kućnu sreću da uzgajate u bašti - iskoristite žardinjere. Postavite ih pored ivica, stazica u vrtu, ili pored kapije i ograde. Posebno će u vrtu izgledati dekorativno kada kućne sreće kombinujte sa cvjetnicama. Osim u žardinjerama i saksijama, kućnu sreću nerijetko mnogi u vrtu gaje kao travu - upravo zbog prelijepih sitnih listića. Lako će i brzo širenjem po podlozi formirati zeleni pokrivač i za to joj ne treba mnogo bogate zemlje.

KORALNA MAHOVINA

Treba spomenuti još jednu biljku koja je poznata pod imenom kućna sreća, a koju još nazivaju i koralna mahovina. Ova biljka formira lijep zeleni tepih po kojem su posute narandžaste bobice, svježe i preko zime, a posebno je lijepa i kada cvijeta - u proljeće ili početkom ljeta.

Potiče sa Novog Zelanda. U pitanju je zeljasta žbunasta višegodišnja biljka, kojoj prijaju kućni uslovi gajenja, svjetlost i toplota. Nju možete razmnožiti u proljeće dijeljenjem korijena ili sjemenom, koje se dobija iz narandžastih bobica. Osušite ih potpuno, pa tek onda uzmite sjemenke koje možete posijati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije