Kuća i vrt

Ljepota spaljenog drveta enterijeru daje magičnu notu

Ljepota spaljenog drveta enterijeru daje magičnu notu
Foto: N.N. | Ljepota spaljenog drveta enterijeru daje magičnu notu

Shou sugi ban je dekorativna i arhitektonska tehnika sagorijevanja drveta koja se vijekovima koristi u Japanu, a ova tradicionalna metoda očuvanja drveta uključuje namjerno ugljenisanje gornjeg sloja drveta kako bi se stvorila teksturalna površina koja je lijepa naizgled, ali nudi i praktične prednosti kada se pravilno izvede.

A ova drevna tehnika nadahnula je dizajnere i arhitekte koji je sada uključuju u mnoge projekte i proizvodne procese, odnosno postala je istaknuti trend u arhitekturi i dizajnu eksterijere i enterijera širom svijeta.

Prihvatajući tamnu i nepravilnu boju, drvo obrađeno shou sugi ban tehnikom u svim tačkama odgovara trenutnim trendovima i udovoljava potrebi za sirovinama i autentičnošću. Može se koristiti kao tretman na vanjskim arhitektonskim elementima kao što je ograda ili obloga kuća, ali i u zatvorenom prostoru na zidovima i namještaju.

Istorijat

Shou sugi ban, ili yakisugi, kako je poznata u Japanu, zapravo znači "spaljeni kedar", a korijene vuče još iz 18. vijeka - naglašava prirodne godove na drvetu, stvara teksturu i varira u izgledu zavisno od toga koliko se vatre primjenjuje i koja se vrsta drveta koristi. Iako može izgledati kontraintuitivno, čin ugljenisanja drveta ne čini ga strukturno slabijim, ali na magičan način ima suprotan efekat. Spaljivanje površine drveta u kontrolisanim uslovima jača i štiti drvo od budućih oštećenja, te je ovo i odlična tehnika njegovog očuvanja.

Proces izrade

Ova stara tehnika podrazumijeva proces koji uključuje pažljivo biranje drveta koje se reže na daske, suši na suncu ili otvorenom, spaljuje na površini kako bi se stvorio tanak sloj ugljena, a zatim četka i zatvara uljem. Ovaj proces mogu ručno obaviti svi, od majstora do "uradi sam" entuzijasta, ili korištenjem mašina.

Plamenom visokog intenziteta spalite površinu tako da lagano prodre u drvo, sve dok se drvo ne počne odvajati, kao u kaminu. Pritom, ravnomjerno pomičite baklju na svakom dijelu oko pet do deset sekundi dok ne postane crna i dobije sloj čađi. Zatim pomoću žičane četke uklonite sve čestice stvorene paljenjem u smjeru godova, sve dok se ne uklonite s površine ugljen - ovo je tačka procesa u kojem se otkriva tekstura drveta.

Za čišćenje drveta koristite kompresor ili mokru krpu. Kompresor štedi vrijeme, jer ne morate čekati da se osuši. Ako koristite mokru krpu, obrišite cijeli komad i pričekajte da se osuši. Zatim završni sloj premažite uljem od lanenih sjemenki, koje ubrzavaju proces sušenja. Nakon što se drvo u potpunosti osuši, nanesite na kompletnu površinu ulje krpom. Ostavite da se osuši te ponovite postupak više puta.

Inspiracija za dizajnere

Posljednjih godina ova je tehnika toliko u trendu i inspirisala je dizajnere da eksperimentišu sa ugljenisanim drvetom na iznenađujuće načine. Vijekovima stara tehnika daje svježu i savremenu oštricu modernoj arhitekturi. Prepoznatljiv izgled duboko zasićenog crnog drveta ima potcijenjenu, ali moćnu prisutnost koja stvara trenutnu dramu i interes čak i na najminimalističkijim strukturama i aplikacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije