Kuća i vrt

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke
Foto: N.N. | Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Mlijeko je jedna od glavnih prehrambenih namirnica, međutim vrlo je korisno i u vrtu kao sredstvo za zaštitu i gnojidbu raznih biljaka.

Sadrži hranjive tvari koje omogućavaju biljkama normalan rast te poboljšava njihov imunitet, a obično se za zaštitu biljaka koristi kravlje mlijeko.

Neke od hranjivih tvari su:

- kalijum,

- kalcijum,

- sumpor,

- fosfor,

- magnezijum,

- bakar,

- mangan,

- željezo.

Kako zaštititi biljke?

Nakon tretiranja biljaka mlijekom na površini se obično stvara tanki film koji štiti biljke od prodiranja patogenih mikroorganizama. Ovim preventivnim načinom tretiranja mlijeko štiti biljke od raznih gljivica i virusa. Takođe štiti biljke od raznih štetočina zbog mliječnog šećera, odnosno laktoze. Naime, mnogi insekti ne mogu provariti ovaj šećer, a zbog velike koncentracije kalijuma, mlijeko je odlično i za zaštitu povrća u vrijeme sazrijevanja plodova, posebno za zaštitu paradajza ili paprike.

Prskanje povrća mlijekom pomaže njegovom prirodnom razvoju. Sa druge strane, mlijeko se može koristiti i za zaštitu sobnih biljaka. Potrebno je izbjegavati prskanje suvih biljaka poput kaktusa, jer kod takvih vrsta mlijeko može izazvati propadanje.

Još je važno napomenuti da je najbolje upotrebljavati sirovo mlijeko koje nije termički obrađeno, budući da se tokom termičke obrade gube mnogi vitamini i ostali hranjivi sastojci.

Na biljke treba obratiti posebnu pažnju ljeti, jer dolazi do pojave zvane plamenjača, bolesti koja u potpunosti može uništiti prehrambene namirnice poput paradajza, krompira, krastavca itd.

A upravo glavno sredstvo za zaštitu paradajza od plamenjače je mlijeko. Takođe, prirodna zaštita krastavaca od plamenjače uglavnom se sprovodi pomoću mlijeka radi gorenavedenih razloga.

*Pripravak od mlijeka za zaštitu biljaka

Najčešće se koristi kao preventivna zaštita od plamenjače u omjeru 1:10, jedan dio mlijeka i 10 dijelova vode. Važno je napomenuti da u čistom obliku mlijeko ne bi trebalo koristiti u preventivne svrhe za biljke.

*Soda bikarbona

Mlijeko se može koristiti i u kombinaciji sa sodom bikarbonom, odnosno prskanjem biljaka sodom bikarbonom. Koristi se preventivno za tretiranje povrća, uglavnom protiv plamenjače. Ovaj pripravak je posebno dobar za tretiranje krompira, jer štiti nadzemnu masu krompira. Između ostalog, sprečava i pojavu krompirove zlatice, budući da krompirova zlatica ne može provariti mlijeko.

Ovaj pripravak se priprema od:

1 litar mlijeka,

1 kašike sode bikarbone,

10 litara vode.

*Mlijeko i jod

Za zaštitu paradajza često se koristi pripravak od mlijeka i joda. Omjer mlijeka i vode je 1:4 ili 1:5. Na tu otopinu potrebno je dodati 15 kapi joda. U slučaju da dodavanje joda rezultira ubrzanim sazrijevanjem plodova, treba smanjiti broj kapi na pet ili šest.

Surutka

Pripravak od surutke je odličan za zaštitu krastavaca, paradajza i tikvice. Surutku treba zagrijati na 20 do 25 stepeni Celzijusa te služi za zaštitu od buđi. Za ovaj pripravak potrebno je pomiješati:

1 litar surutke,

10 litara vode,

10 kapi joda.

*Mlijeko kao zaštita od bijele leptiraste uši

Mlijeko se čak može koristiti za zaštitu od ove štetočine i za to se koristi kiselo mlijeko. Ono što je bitno jeste dobro poprskati biljke, posebno donju stranu listova. Pripravak se sastoji od:

250 mililitara kiselog mlijeka,

1 litar vode,

2 kašike brašna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije