Kuća i vrt

Najzdravije sobno cvijeće za vaš dom

Najzdravije sobno cvijeće za vaš dom
Foto: N.N. | Najzdravije sobno cvijeće za vaš dom

Ako ste jedna od onih osoba kojima sve biljke uvenu, onda je kaučukovo drvo ili fikus idealan izbor za vas. Ovo je biljka koja najbolje iskorjenjuje formaldehid, a može tolerisati niske temperature i slabo osvjetljenje

Hemikalije iz namještaja, boje kojima se kreče zidovi, odjeća koju unesemo iz spoljašnjeg svijeta pa čak i osvježivači prostora mogu učiniti vazduh u zatvorenom prostoru toksičnim, otkrivaju najnoviji podaci istraživanja koje je sprovela američka Agencija za zaštitu životne sredine.

Kućne biljke prerađuju kiseonik i pomažu uklanjanju hemikalija poput formaldehida, pare u zatvorenom prostoru, koje mogu uzrokovati respiratorne i neurološke probleme, navodi se u istraživanju, a pet biljaka o kojima ćete čitati u nastavku ne mogu izliječiti astmu, ali vam mogu pomoći da lakše dišete.

BRŠLJAN

Dostupna u svim bojama i oblicima, ova puzavica pomaže da se ukloni formaldehid. Takođe, raste u svim pravcima - možete je uzgajati u visećoj korpi, u niskoj sadnici ili čak kao specijalno oblikovano žbunje. Doduše, potrebno ju je redovno zalijevati, ali neka vam to ne predstavlja problem jer su dobrobiti ove biljke u kući višestruke.

BAMBUS PALMA

Odlična za uklanjanje formaldehida iz vazduha, bambus palma je takođe laka za održavanje. Samo je izložite sunčevoj svjetlosti nekoliko sati dnevno i redovno je zalijevajte. Bambus palma sa svojim zelenim listovima učiniće vaš dom zdravom oazom.

SPATIFILUM

Spatifilum je profesionalac pri uklanjanju svih toksina koji se ispuštaju pri pranju veša, uključujući aceton, benzin, alkohol i amonijak. Jedina je biljka na listi koja cvjeta. Da biste ga održali zdravim i bez insekata, moraćete povremeno prati lišće.

PALMA

Ova biljka čisti vaš vazduh od hemikalija poput amonijaka i veoma je otporna na insekte. Prilično ju je lako održavati, ali moraćete da čistite list po list kako biste odstranili vrhove koji su postali smeđi od nakupina soli i minerala.

FIKUS

Ako ste jedna od onih osoba kojima sve biljke uvenu, onda je kaučukovo drvo ili fikus idealan izbor za vas. Biljka je ovo koja najbolje iskorjenjuje formaldehid, a može tolerisati niske temperature i slabo osvjetljenje. Jedino je potrebno da ga obilno zalijevate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije