Kuća i vrt

Neprolazan trend u svijetu biljaka: Bonsai drvce, zelena skulptura u enterijeru

Neprolazan trend u svijetu biljaka: Bonsai drvce, zelena skulptura u enterijeru
Foto: Ustupljena fotografija | Neprolazan trend u svijetu biljaka: Bonsai drvce, zelena skulptura u enterijeru

Ako želite izbjeći uobičajeno, bilo da kupujete poklon ili tražite biljku za vaš dom, tu su one biljke koje su uvijek moderne i koje je nemoguće ne primijetiti.

U ovu grupu svakako spadaju i bonsai drvca koja su neprolazan trend u svijetu biljaka, a iako su vrlo tražena, mnogi ne znaju mnogo o njima.

Bonsai nije biljna vrsta, to je zapravo tehnika uzgoja nekog drveta, odnosno način oblikovanja stabla i krošnje u minijaturnim posudama i može da se primijeni i na najobičnijim vrstama.

Kolijevka ove umjetnosti je Kina, nasuprot uvriježenom mišljenju, bonsai tehnika ne potiče iz Japana. Različite uzgojne forme su se usavršile u Japanu, te su do danas formirani mnogi uzgojni oblici i svaki od njih ima poseban naziv.

Foto: Ustupljena fotografija
Foto: Ustupljena fotografija

Jedna od zabluda je ta da je minijaturni rast postignut genetskom modifikacijom.

Riječ bonsai znači plitka posuda i drvo tako da se ne brinete da li će imati dovoljno mjesta za rast korijena, jer su upravo tijesne posude ono što čini bonsai. Najveća greška je presaditi bonsai u veću posudu ubrzo nakon kupovine. Kada dođe vrijeme za novu posudu, dobro se informišete o načinu presađivanja i potrebnom supstratu.

Bonsai drvca imaju jak vizuelni efekat u enterijerima. Zanimljivo oblikovan bonsai je zelena skulptura u prostoru. Ako ga postavite na mjesto gdje ne želite puno biljaka ili detalja oko njega, postići ćete minimalistički i moderan izgled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije