Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

Novobeogradski "brutalizam" i najveća zgrada u Srbiji

Novobeogradski "brutalizam" i najveća zgrada u Srbiji
Foto: N.N. | Novobeogradski "brutalizam" i najveća zgrada u Srbiji
Tanjug

U novobeogradskom Bloku 21 nalazi se najveća zgrada u Srbiji u kojoj živi oko 3.500 ljudi, a u koju bi se smjestilo stanovništvo Crne Trave i Trgovišta zajedno, ali i veliki deo žitelja Golupca, Iriga, Čoke, Nove Crnje, Kosjerića, Osečine, Babušnice ili Bojnika.

Lamele poređane kao devet domina čine tu zgradu jedinstvenom po veličini, ali i po činjenici da ima 62 ulaza na četiri različite adrese – raspoređene izme]u Bulevara Mihajla Pupina i Zorana Đinđića, te ulica Milentija Popovića i Antifašističke borbe, objašnjava glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Prema njegovim riječima, ta zgrada, dugačka skoro kilometar, ima 795 stanova.

Izgrađena je, kako dodaje, pod uticajem trenda koji je pokrenuo jedan od najvećih svjetskih arhitekata 20. vijeka – Le Korbijzje, a u istoriji arhitekture nazvanim „brutalizam“.

„U Marseju je početkom 1952. godine počela izgradnja zgrade za oko 1.600 ljudi. Le Korbizje joj je dao ime 'mašina za ljude'. Bila je ideja da stanari sve potrebe zadovolje u zgradi – da imaju mesto za nabavku, rekreaciju, vrtić, na krovu je bila trim staza“, rekao je Stojčić za Tanjug i dodao da se kasnije trend proširio i na Beograd.

Prema riječima Stojčića, najsličniji tom objektu u Marseju mogle bi biti „Televizorke“ u Bloku 28 od kojih je jedna pored auto-puta, a druga do ulice Milutina Milankovića.

Naziv su, kaže, dobile po prozorima koje podsjećaju na stare televizore prikačene na fasadu.

„Ti prozori, koji izgledaju malo, su i te kako veliki“, dodao je urbanista i dodao da su Televizorke projektovane poput onih u Marseju za veliki broj ljudi, ali se taj trend pokazao kao manje održiv i od njega se odustalo 80-ih godina.

„Teško ih je održavati, a danas imamo i problem – nema dovoljno parking mesta, jer tada nisu važili parametri kao i danas – jedno parking mesto po stanu“, rekao je on.

I sadašnji i bivši stanari najveće zgrade u Srbiji vole da se prisjete vremena kada je ona bila tek useljena, kada se po krovu moglo trčati, a čega više nema zbog naknadne neplanske izgradnje na posljednjem nivou.

Mnogi se sjjećaju i da je supruga Josipa Broza Tita – Jovanka otvorila školu u koju su išla djeca iz te zgrade, a koja se danas zove „Jovan Dučić“.

Zgrada u Bloku 21, u neposrednoj blizini „Šest kaplara“, „Hajata“ i Centra „Sava“ je zajedno sa „Mamuticom“, izgrađenom u Zagrebu 1974. godine, a u kojoj u 1.169 stanova živi oko 5.000 ljudi, jedna od najvećih u regionu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije