Kuća i vrt

Osvježite dom omiljenim bojama

Osvježite dom omiljenim bojama
Foto: N.N. | Osvježite dom omiljenim bojama

Dobro je poznato da boje utiču na raspoloženje i zato treba pažljivo da biramo koju boju nanosimo na zidove i na koji način to radimo.

Ne mora uvijek majstor da bude taj koji će to uraditi. Možete i sami to da uradite uz malo kreativnosti i truda.

Neutralnost

Mnogo faktora utiče na odabir boja za zidove  koja je namjena prostorije, koliko ljudi će boraviti u toj prostoriji i, naravno, faktor cijene.

Kada niste sigurni koju boju volite, kada nemate unaprijed neki plan  nije loše ni eksperimentisati.

Iako, često, neutralne boje za zidove znaju da odnesu konačnu pobjedu. Kao primjer može da se navede bež boja, krem kao i boja slonovače, koje vuku na neutralnost, ali nikako ne spadaju u boje koje su dosadne.

Ako ste odlučili da vaš zid dobije boju u nekoj od navedenih nijansi, moći ćete na zid da okačite i razne fototapete, kojima ćete ostaviti jači utisak, odnosno malo umjetničko djelo na zidu. Ovakvim bojama za zidove ujedno i ostavljate snažan utisak, ali i ne izbijate odmah u prvi plan, što je takođe značajno.

Bijela

Ako ste više za klasiku, više za nešto ustaljeno, ali sigurno  onda je za vas bijela boja savršena za zidove.

Kada uđemo u kuću gdje su zidovi bijeli, jednostavno se na prvi pogled vidi i ojseti ta elegancija koja krasi bijelu boju.

Kada malo bolje pogledamo, sve najljepše kuće na svijetu imaju bijele boje na zidovima. To je ta svjetlost i otmjenost bijele boje koja je neprevaziđena. Uz bijele zidove, možete da kombinujete detalje u crnoj ili sivoj boji i dosta cvijeća.

Crna

Sušta suprotnost bijeloj boji za zidove je crna boja. Svako ima svoj stil, svako ima svoj ukus, a znamo da o ukusima ne treba raspravljati.

Tako da, ako ste se odlučili za crnu boju  ne dajte da vas iko zaustavi. Crna boja na zidovima uz dosta osvjetljenja može da napravi nešto nevjerovatno od prostorije. Uz osvjetljenje je potrebno da namještaj bude u svjetlijim bojama.

Eksperimentišite

Uzmete papir, promiješate boje i na tom istom papiru izvršite jedan mali eksperiment.

Kada vaš eksperiment u bojenju papira uspije  tada prelazite s istom kombinacijom i na zidove. Ako ste neodlučni, pogledajte neke magazine, pratite šta je sad u trendu, pa će i inspiracija doći mnogo lakše i brže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije