Kuća i vrt

Otvorene police u kuhinji, da ili ne?

Otvorene police u kuhinji, da ili ne?
Foto: N.N. | Otvorene police u kuhinji, da ili ne?

Otvorene police jedan su od najzapaženijih trendova u dizajnu kuhinje u posljednjih nekoliko godina - donose novu dozu stila, otvaraju prostor kuhinje i ostavljaju utisak prozračnosti.

Ugrađivanjem ovih polica u kuhinju žrtvuje se prostor za odlaganje, ali pažljivim uređivanjem možete osigurati da su one ne samo lijepe, nego i funkcionalne.

Međutim, prije nego što realizujete svoje snove, važno je da prethodno razmislite da li je ovaj trend zaista odgovarajući za vaš način rada, organizaciju i održavanja kuhinje, a dizajneri enterijera su razmotrili razloge zašto bi trebalo dobro da razmislite prije nego što prihvatite ovaj trend.

Možete li održavati stilizovan izgled?

Najveći izazov kod otvorenih polica je taj što se, kako bi se zadržao čist, organizovan izgled, morate posvetiti redovnom čišćenju i održavanju polica. Većinu ljudi privlači koncept otvorenih polica jer on može pomoći da se prostor čini većim i otvorenijim. Ali kad jednom prevlada neizbježno gomilanje stvari, lako će poništiti sveukupni cilj ovog dizajnerskog izbora.

Hoćete li izgubiti stvarni prostor za odlaganje?

Kada odlučite izložiti dobar dio dragocjenih predmeta u vašoj kuhinji, ono što gubite je praktično, funkcionalno mjesto za odlaganje i tako stvarate potrebu za drugim mjestom negdje u kuhinji.

Dizajneri enterijera obično ne preporučuju otvorene police, osim ako se radi o velikoj kuhinji s namjenskim prostorom koji je više potreban za izlaganje, te  smatraju da rijetko kada otvorena polica uspije zadovoljiti potrebe za odlaganjem stvari - na primjer, veliko, teško posuđe treba složiti negdje drugdje, jer bi njegova težina mogla dovesti do izvijanja polica ili bi se moglo srušiti.

Da li je to pravi organizacijski sistem za vas?

Kada je riječ o organizaciji i funkcionalnosti, potrebno je znati da se vi prilagođavate otvorenim policama, a ne one vama. Važno je imati pravi organizacijski sistem za kuhinju i način na koji radite. A ako ste prisiljeni koristiti sistem koji vam ne odgovara, čak i najsitniji kuhinjski zadaci postaće zamorni.

Možete li se nositi s prašinom koja se sakuplja?

Svakodnevno se u kuhinji sakupljaju čestice prašine, ulja i masti koje su rezultat kuvanja. Sve se to taloži i sakuplja na izloženom posuđu na policama ako ga redovno ne koristite. To je posebno naglašeno ako puno kuvate kod kuće. Dizajneri enterijera navode da su otvorene police najprikladnije za redovno korišteno i atraktivno posuđe koje će se često prati kako bi se izbjegla prašina i kuhinjski ostaci.

Ako ih i dalje želite ...

Razmislite o tome kako koristite kuhinju prije nego što odaberete način na koji ćete je urediti. Kuhinje nisu samo radni prostori, one su središte naših domova. I da, važno je da vam se sviđa izgled. Ali nemojte napraviti grešku i staviti estetiku ispred funkcionalnosti. U ovoj prostoriji, više nego u bilo kojoj drugoj, količina zaista korisnog prostora i korisnog mjesta za odlaganje odrediće da li volite kuhinju ili jedva čekate da odete vani na ručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije