Kuća i vrt

Ovaj napitak najbolje čisti prozore

Ovaj napitak najbolje čisti prozore
Foto: N.N. | Ovaj napitak najbolje čisti prozore

Iako se često kao sredstvo za čišćenje spominje alkoholno sirće, pratioci popularne britanske "kraljice čišćenja" Mrs.Hinč na društvenim mrežama sve češće pišu o crnom čaju, za koji tvrde da je u čišćenju učinkovitiji od sirćeta i da u trenu daje savršene rezultate.

Posebno je, kažu, učinkovit u pranju prozora, a za to je zaslužan sastav ovog napitka, tačnije taninska kiselina koja može "razbiti" i najtvrdokornije naslage masnoće i prljavštine, dok ih mnoga sredstva samo razmažu po staklu prozora.

"Ne treba vam ni sunđer, ni krpa, jer je s čajem najbolje čistiti s novinama, a nakon što ih očistite, prozore samo isperite vrućom vodom", savjetuju pratioci stranice Mrs. Hinč, koji su sastavili i temeljiti vodič za čišćenje prozora, korak po korak.

Počnite uklanjanjem prašine s okvira prozora usisavačem ili krpom. Isto napravite i s roletnama ili venecijanerima, a ako imate zavjese, prije čišćenja ih skinite i operite.

Ako na prozorima imate mreže protiv komaraca skinite ih, pa prebrišite mokrom krpom ili operite sapunom i vodom i osušite. Dok se oni suše, mekom četkom ili peškirom prebrišite spoljnu stranu stakla i okvira.

Poprskajte s kupovnim sredstvom ili crnim čajem koji ste ohladili i stavili u bocu s raspršivačem. Ubrusom koji ne ostavlja dlačice, krpom od mikrovlakana ili novinama potom prebrišite prozore od vrha do dna.

Ako na njima ostanu pruge, obrišite još jednom dok staklo ne bude skroz čisto. Zadnja dva koraka ponovite i na spoljnjoj strani prozora, prenosi "Mirror".

(Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije