Kuća i vrt

Pet biljaka koje je poželjno imati u kući u toku grijne sezone

Pet biljaka koje je poželjno imati u kući u toku grijne sezone
Foto: Ceyda Çiftci/Unsplash | Pet biljaka koje je poželjno imati u kući u toku grijne sezone

Zagađenost vazduha je poseban problem zimi u vrijeme grijne sezone zbog čega je poželjno da u kući imamo što više zelenih biljaka uz koje se "lakše diše".

Poznavaoci hortikulture kažu da postoji pet biljaka koje bi skoro svako trebalo da ima u domu uvijek, a naročito u vrijeme kada je vazduh manje čist.

Engleski bršljan

Možda vam je engleski bršljan poznatiji kao puzavica na mnogim zidovima i po drveću u parkovima, ali NASA tvrdi da je to najstarija sobna biljka koja kvalitetno pročišćava vazduh.

Dobro uspjevaju u malim saksijama, i lako se razmnožavaju pomoću pelcera u vodi, za samo nekoliko dana. Engleski bršljan od toksina u prostoru uklanja formaldehid i benzen.

Spatifilium

Ova biljka, vjeruje se, donosi sreću ženama. Pored toga što su bogate zelenim listovima imaju i bijele cvjetove nalik mini kalama. Ne samo što oplemenjuje prostor, spatifilium spada u biljke koje dobro prečišćavaju vazduh u prostoru.

Za ovu biljku je karakteristično da može da se gaji i u prostoru kojem nedostaje sunčeva svjetlost, a i ne zahtjeva neku posebnu njegu. Sve što je potrebno jeste da ga zalivate jednom nedjeljno, a na proljeće da mu dodate malo đubriva kako biste podstakli rast biljke i cvjetova. Iz vazduha uklanja benzen, ugljen monoksid, formaldehid, trihloretilen i ksilen.

Bendžamin

Mnoge domaćice ga obožavaju, jer je raskošan i djeluje kao pravi ukras u dnevnoj sobi. Ova biljka porijeklom iz jugoistočne Azije i uzgaja se najčešće u zatvorenom prostoru. U zavisnosti od vrste može da naraste i više od 2 metra u visinu.

Bendžamin voli svjetlost, a zalivanje traži jednom nedjeljno, kada se zemlja potpuno isuši između dva kruga napajanja vodom. Odličan je borac protiv toksina kao što su formaldehid, trihloretilen i benzen.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljilan čiji latinski naziv je Chlorophitum comosum i odličan je izbor za sve početnike u botanici. Ova biljka uspjeva na indirektnoj sunčevoj svjetlosti i opstaje u gotovo svim uslovima. Poznato je da može da preživi i na temperaturama od samo dva stepena. Vazduh prečišćava tako što uklanja iz njega formaldehid i ksilen.

Fikus

Ova biljka koja ima bordo stablo, porijeklom je iz Indije. Vrlo je izdržljiva i voli svjetlo. Fikus je potrebno zalivati zimi dva puta sedmično, dok je ljeti dovoljno jednom. Iz vazduha eliminiše ksilen, benzen, formaldehid i trihloretilen, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije