Kuća i vrt

Pet stvari koje obavezno treba dezinfikovati u kući

Pet stvari koje obavezno treba dezinfikovati u kući
Foto: N.N. | Pet stvari koje obavezno treba dezinfikovati u kući

​Bez obzira koliko često peremo ruke i brinemo o ličnoj higijeni, često zaboravljamo koliko virusa i bakterija se može nalaziti na stvarima koje svakodnevno dodirujemo.

Ljudi se obično trude da u periodu širenja virusa bolje i detaljnije čiste svoje domove. Kako je širenje novonastalog virusa korona uzelo ozbiljnog maha, stručnjaci ističu važnost dezinfekcije u sprečavanju nastanka respiratorne infekcije, prenosi yumama.com.

Najbolji način da sprečite širenje virusa korona jeste detaljno pranje ruku sapunom. Ipak, ništa ne postižete ako tako čistim rukama odmah dotaknete telefon, tastaturu, vrata koja nisu dezinfikovana.

Postoje dokazi da se ovaj virus zadržava na površinama više sati, pa čak i dana. Prema preporukama američkog Centra za konrolu i prevenciju bolesti, najbolja prevencija nastanka respiratornih bolesti jeste dezinfekcija.

1. Telefon

Generalno, a naročito sada kada smo svi kod kuće, telefon neprestano držimo u rukama. Više puta smo čuli kako je telefon prljaviji od toaleta, te je jasno koliko ste uz njega izloženi raznoraznim bacilima.

Najbolja opcija za čišćenje telefona je jednostavno korišćenje krpe od mikrofibera, na koju ćete poprskati malo alkoholnog dezinfekcionog sredstva, poput sedamdesetoprocentnog izopropil alkohola pomešanog sa vodom. Nemojte telefon potapati u tečnost, samo ga lagano prebrišite.

2. Površine koje često dodirujemo

Definitivno je ključna dezinfekcija površina poput kvake na vratima, daljinskog upravljača, prekidača za svjetlo i slično.

3. Kuhinjska radna površina

Na njoj se vrlo šesto nalaze i telefoni, torbe, ključevi koji se slučajno ostave. Ipak, jasno je da je ovo mjesto gdje bi trebalo da se sprema hrana. Sada češće nego inače treba da mislite o čišćenju kuhinjskih površina prije nego što krenete sa pripremom obroka.

4. Tastatura

Bez obzira da li radite od kuće ili pak morate u kancelariju, tastatura je prepuna raznoraznih virusa i bakterija. Nakon što ugasite računar, okrenite je i protresite da izbacite prljavštinu koja se nakupila.

Nakon toga je očistite kompresovanim vazduhom. Potom, nježno obrišite dugmiće krpicom od mikrofibera natopljenom dezinfekcionim sredstvom.

5. Igračke i ćebad

Iako su simptomi virusa korona veoma slabi kod mališana, u svakom slučaju je važno zaštititi ih. Igračke i ćebad možete staviti u mašinu za pranje veša. One osetljivije igračke brišite krpom ili naprskajte sredstvom.

Sačekajte da se igračke skroz osuše pre nego što ih date detetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije