Kuća i vrt

Planinska ruža, rijetki roze sukulent

Planinska ruža, rijetki roze sukulent
Foto: Instagram | Planinska ruža, rijetki roze sukulent

Trendovi dolaze i odlaze, ali u svijetu sobnih biljaka sukulenti teže da (p)ostanu omiljeni dekor u našim domovima. Upravo zbog toga uvijek oduševe otkrivanja novih i estetski ugodnih sorti sukulenata za koje je potrebno minimalno održavanje, a koje se savršeno uklapaju u biljne kućne oaze.

Iako je veliki buket ruža ultimativni romantični gest i najljepše cvijeće koje možete imati u svom domu, rezane ruže imaju kratak životni vijek i zato nas raduje mogućnost da jednu od najljepših biljaka koja izgleda poput ruže zadržimo mnogo duže u domu.

Naime, internet, a posebno društvena mreža Instagram, u posljednje vrijeme oduševljen je Greenoviom dodrantalis, sukulentom poznatim i po imenu planinska ruža. Iako su plavo-zeleni sukulenti popularni na Instagramu i Pinterestu nekoliko godina, tek nedavno je otkriveno postojanje rijetke roze verzije planinske ruže, koja liči na pupoljak koji se tek počinje otvarati. Ovi sukulenti jednako su romantični, ali uz odgovarajuću njegu trajaće mnogo duže kao sobne biljke.

Ova biljka potiče sa Kanarskih ostrva pa preferira toplo, sunčano vrijeme i ne zahtijeva puno vode. Izgleda divno kao ukrasna, sobna biljka, ali možete je uzgajati i na otvorenom, samo je ne zaboravite ponijeti u zatvoreni prostor tokom zime i hladnijih temperatura.

Planinska ruža može da naraste do 15 centimetara, otprilike koliko i prava ruža. Za razliku od pravih ruža, sukulent ruža ne treba prostran sunčani vrt kako bi rastao. Kao i druge sukulente, možete ga držati unutra uz vrlo nezahtjevno održavanje i bez straha da će uvenuti.

Sukulenti su biljke s kojima najčešće ne možete pogriješiti jer su poprilično jednostavne za održavanje - zahtijevaju nešto veću količinu svjetlosti pa ih je najbolje držati blizu prozora. S obzirom na to da spadaju u istu grupu biljaka kao i kaktusi, sukulenti zadržavaju vodu u listovima, stablu i korijenu pa ih nije potrebno često zalijevati. Vjerovatno najteži posao kod kupovine sukulenta je odabir vrste. Naime, postoji toliko različitih vrsta da ćete se vjerovatno teško odlučiti za samo jednu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije