Kuća i vrt

Rezultati istraživanja: Rad u vrtu smanjuje nivo stresa i sagorijeva kalorije

Rezultati istraživanja: Rad u vrtu smanjuje nivo stresa i sagorijeva kalorije
Foto: Freepik | Rezultati istraživanja: Rad u vrtu smanjuje nivo stresa i sagorijeva kalorije

"Priroda liječi", ovu smo frazu čuli više puta, zar ne? Puno je zapravo istine u tome jer, kako struka kaže, provođenje čak i malo vremena među debelim pokrovom drveća, grmlja i cvijeća može pozitivno uticati na vaše mentalno zdravlje.

Ali jeste li znali da bavljenje vrtlarstvom može imati isti učinak?

Podaci koje su prikupili i analizirali istraživači Čarls Hal i Melinda Knut sa Univerziteta "Texas A&M", objavljeni u "Journal of Environmental Horticulture", otkrivaju da život u blizini zelenih površina ili provođenje vremena u kultivisanim vrtovima može, osim zdravstvenih prednosti, poboljšati raspoloženje i smanjiti nivo stresa.

Kao što je spomenuto, njegovanje vrta može biti dobar način za poboljšanje zdravlja u svakom pogledu, a neke od prednosti koje su naveli istraživači sa Univerziteta u Teksasu su poboljšanje raspoloženja i smanjenje nivoa stresa.

Smanjuje nivo stresa

Jeste li primijetili da se bolje i opuštenije osjećate nakon što ste proveli dan u prirodi? Istraživači vjeruju da provođenje vremena u prirodi može pomoći u smanjenju mentalnog umora, poboljšanju krvnog pritiska i u isto vrijeme može smanjiti osjećaj tjeskobe.

Vrtlarstvo je odlična vježba

Istraživanje je pokazalo da tri do četiri sata rada u vrtu može sagorjeti isto toliko kalorija kao sat vremena u teretani. Vježbanjem se oslobađa endorfin, hormon sreće, koji čini da se ljudi osjećaju zadovoljno i opušteno. Redovna vježba pokazala se korisnom za širok raspon problema s mentalnim zdravljem i može doprinijeti poboljšanju drugih aspekata naših života, poput pomoći da se bolje spava ili da se podstakne gubitak težine, što može povećati samopouzdanje.

Pomaže kod kreativnosti

Ako želite dobiti više inspiracije na poslu ili ste student koji se priprema za ispit, istraživanje kaže da prošetate parkom ili, još bolje, da uredite vrt kod kuće. Svaki put kad imate mentalnu blokadu ili želite podstaći stvaranje novih ideja, sjednite ispod zelenih krošnji, pozabavite se svojim vrtom i pokrenite um. Osim sadnje i njege biljaka, vrt pruža odlične prilike za "uradi sam" projekte koji će probuditi kreativca u vama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije