Kuća i vrt

Rotirajuća kućna bašta inspirisana NASA tehnologijom

Rotirajuća kućna bašta inspirisana NASA tehnologijom
Foto: N.N. | Rotirajuća kućna bašta inspirisana NASA tehnologijom

Na radost svih koji vole da voće, povrće ili začinsko bilje gaje sami kod kuće, jedna mlada kompanija predstavila je modernu hidroponsku baštu koja rotira biljke kako bi brže rasle.

"Rotofarm" je rotirajuća mini farma koja koristi hidroponski sistem za uzgoj biljaka. Ovaj sistem umjesto zemljišta koristi samo vodu i mješavinu hranljivih sastojaka, i na taj način smanjuje negativan uticaj na prirodnu sredinu.

Za razliku od drugih kućnih baštica, "Rotofarm" ima kružni oblik i lagano se obrće tako da jedan krug napravi za sat vremena. Kako je gravitacija jedan od faktora koji usporavaju rast biljke, kruženje u "Rotofarmu" omogućava da biljke trpe manji pritisak i rastu duplo brže.

Tobi Farmer, osnivač kompanije koja je izumila ovu rotirajuću baštu, pronašao je inspiraciju za dizajn u tehnologiji koju NASA koristi na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

"Verujem da je rotirajuća hidroponika najbolji način da se povrće uzgaja brže, lakše i efikasnije", kaže Farmer.

Kućna bašta ne samo što izgleda interesantno, već i štedi prostor u kuhinji. Ako bi se površina na kojoj su zasađene biljke razvila, protezala bi se čak metar i po u dužinu, ali u ovoj formi “Rotofarm” zauzima svega 30 centimetara kuhinjskog pulta.

Sam uređaj izrađen je od čelika, silikona i ojačanog pjeskarenog stakla.

U centru nalazi se LED svjetiljka koja obasjava biljke. Podjeljena je na četiri zone u kojima se svjetlost može različito podešavati ili isključivati tako da pruži optimalnu količinu svjetlosti ili tame različitim vrstama biljaka.

"Gajenjem povrća kod kuće bez pesticida i konzervanasa, proizvodima rok traje sve dok ih ne isječete, ne trošite toliko novca na namirnice i dobijate više slobodnog prostora u frižideru", zaključuje Farmer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije