Kuća i vrt

Šišarke, dašak prirode u vašem domu

Šišarke, dašak prirode u vašem domu
Foto: N.N. | Šišarke, dašak prirode u vašem domu

Šišarke su krasile naše domove tokom proteklih praznika, ali one su svakako jedan od ukrasa koji enterijer mogu uljepšavati i nakon praznika. U svaki prostor unose dozu prirodnih elemenata uz dašak prirode koji će oplemeniti životni prostor. Brojne su ideje kako sami, od šišarki koje su ostale nakon praznika ili od onih koje ste nakupili u šetnji kroz šumu u ovim zimskim danima, da napravite ukrase koji će cijelu godinu biti u vašem dom.

VJENČIĆ

Za ovaj jednostavan ukras potrebna su samo tri sastojka - vruće ljepilo, trakica ili vezica prema izboru i, naravno, šišarke. Jednostavno izmjerite potrebnu dužinu trake s obzirom na prostor u koji je namjeravate smjestiti i na nju zalijepite šišarke, ostavljajući pritom između njih barem nekoliko centimetara prostora. Vjenčić možete okačiti na zid okomito ili ga postaviti na prozor ili trpezarijski sto vodoravno.

STAKLENA ZDJELA ISPUNJENA ŠIŠARKAMA

Najjednostavniji dekorativni predmet čine staklena zdjela, koju već sigurno imate u svom domu, i šišarke. Naprosto ih smjestite u zdjelu i to je to. Dobićete ukras koji odlično može funkcionisati na središtu površine stola u kuhinji ili dnevnoj sobi. Prema želji, u staklenu zdjelu možete staviti svjeciće i paliti ih u samo predvečerje, te uz tek primjetno svjetlo uživati u toplini svog doma.

CVJETOVI OD ŠARENIH ŠIŠARKI

Za one koji žele izdvojiti nešto više vremena i stvoriti nešto što se ne viđa baš u svakom domu, tu su cvjetovi od šarenih šišarki. Potrebne su vam šišarke i akrilne boje prema izboru ili pak male okruglice napravljene od vate, a u raznim bojama. Treba samo da očistite šišarke i pobrinete se da budu suve prije nanošenja boje ili lijepljenja okruglica od vate po njima. Potom samo krenite u šarenu avanturu. Kada ste dobili šarene šišarke, slažite ih tako da podsjećaju na cvijet.

3D UMJETNIČKO DJELO ZA ZID

Ako vam je ostalo još šarenih šišarki, od njih možete napraviti i pravo malo umjetničko djelo koje će naći svoje ponosno mjesto na zidu. Trebaju vam samo stari okvir za slike željenih dimenzija bez stakla, šišarke i vruće ljepilo. Postupak izrade jednak je onome kao kod šarenih cvjetova, a nakon što se osuše, jednostavno ih prema želji uz pomoć ljepila smjestite na podlogu okvira.

Možete se poigrati raznim nijansama i veličinama šišarki, a svi ovi ukrasi u vašem domu mogu biti tokom čitave godine. Ako želite da dom oplemenite i mirisom prirode, možete na njih nakapati nekoliko kapljica eteričnog ulja jele ili bora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije