Kuća i vrt

Stolić najbolji prijatelj sofe

Stolić najbolji prijatelj sofe
Foto: N.N. | Stolić najbolji prijatelj sofe

Sofa je zasigurno najveći komad namještaja u dnevnom boravku u brojnim domovima i sama može izgledati prilično izolovano od ostatka prostorije.

Složićete se da vam je, dok sjedite na sofi, vrlo često potrebno mjesto za smještaj magazina ili toplog napitka. Ali, postoji nekoliko opcija stolića koje ćete postaviti ispred sofe, a koji će vam pružiti prostor za smještaj stvari, podlogu za dekorativne detalje ili samo predstavljati efektan detalj koji će upotpuniti izgled prostorije.

Sto za kafu

Sto za kafu, bez sumnje, izbor je broj jedan. Danas je dostupno više modela stolova za kafu koji su različite veličine, visine i mogu biti od raznoraznih materijala: metala, stakla, drveta ili kombinacije svega navedenog.

Sto za kafu treba birati prema veličini prostorije u koju se postavlja, jednako kao i prema veličini sofe ispred koje će stajati. Primjera radi, velika prostorija u kojoj se nalazi namještaj oštrih linija izgledaće neukusno sa malim, staklenim, ovalnim stolom, baš kao što će i mala prostorija izgledati pretrpano sa velikim, teškim i tamnim klub-stolom.

Prije kupovine stola za kafu na pod ispred sofe poredajte stare novine u oblik i veličinu za koju mislite da će odgovarati vašoj prostoriji. Prednost ovakvog planiranja je da možete lako dodavati i oduzimati papire dok ne budete potpuno zadovoljni proporcijama i položajem budućeg stola za kafu. Kada krenete u kupovinu stola, sa sobom ponesite i mjere sofe te skicu prostorije i, naravno, mjere koje ste dobili projekcijom papira na podu.

Par manjih stolića

Dva površinom manja kvadratna stolića smještena neposredno jedan uz drugi daće prostoriji nešto formalniji izgled. Dva ista modela su u principu i najbolji izbor, ali i dva slična stolića jednake visine i odgovarajuće gornje površine trebalo bi da postignu jednako dobar efekat. Dobar primjer za ovo su starinski stolići, a ovo je možda i najbolje mjesto da ih upotrijebite.

Do sada je, nadamo se, jasno da kao stolić za kafu možete upotrijebiti skoro pa sve. Ipak, nevezano za stil koji favorizujete, ukoliko želite napraviti kvalitetan odabir klub-stolića u vašem prostoru, neka vam na umu budu tri nezaobilazna faktora: stabilnost, proporcionalnost i izdržljivost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije