Kuća i vrt

Uljepšajte životni prostor lampama

Uljepšajte životni prostor lampama
Foto: Ilustracija | Uljepšajte životni prostor lampama

Stone lampe i rasvjetna tijela, osim primarne funkcije osvjetljavanja prostora, ujedno su i dekorativni elementi koji će u svakom prostoru stvoriti poseban ugođaj.

Ljeti nije potrebno previše svjetlosti u kući pa čak i u večernjim časovima zahvaljujući lampama možete stvoriti ugođaj pogodan za boravak, ali i romantiku. Zbog mogućnosti prenošenja unosiće promjene u svaki prostor i na taj način pružaju bezbroj mogućnosti uređenja.

Zavisno od stila uređenja doma i namjene za koju biramo lampu postoji nekoliko pravila kojih bi trebalo da se držimo. Postoji nekoliko stvari na koje treba da pazite prilikom izbora lampe.

Stil lampe prilagodite stilu doma

Naš životni prostor ogledalo je naše ličnosti, pa tako i svi detalji u njemu progovaraju o našem stilu.

Prije odlaska u kupovinu odredite stil lampe koji želite i koji će se najbolje uklopiti u vaš prostor. Ukoliko je namjena lampe radna, najvažnije je da ciljani prostor osvjetljuje direktno i kvalitetno, za šta je idealna LED rasvjeta.

Odredite namjenu lampe

Ukoliko je namjena lampe radna, najvažnije je da ima adekvatnu rasvjetu i u tom slučaju prednost dajemo LED rasvjeti.

Ako je namjena lampe ambijentalna i u funkciji atmosfere, svjetlo može biti blaže.

Pazite na raspon svjetla

Pazite i da radna lampa, odnosno sijalica ima što veći raspon svjetla. Kupite onu koja će raspršiti svjetlo na širi način, a ne da prilikom obasjavanja pravi krug.

Svakako prije kupovine razmislite i hoće li biti jedini izvor svjetla ili ćete je kombinovati s drugim rasvjetnim tijelima. Ako, pak, lampa ima namjenu čitanja u spavaćoj sobi, kako ne biste ometali druge najbolje je izabrati lampu koja ne raspršuje svjetlo, nego direktno osvjetljava ono što čitate.

Postavljanje lampe

Prilikom postavljanja lampe, ukoliko će osim dekorativne imati i funkciju osvjetljavanja dok radite, čitate, odmarate uvijek je dobro da je dešnjaci postave s lijeve strane, a ljevaci obratno.

Osim toga, prilikom postavljanja lampe pripazite da promjer lampe nikako ne bi trebalo da bude veći od postolja na koje je stavljamo.

Višestruka funkcija

Lampe od papira, bambusa, dizajnerske služe i za stvaranje ugođaja, a zbog mogućnosti premještanja pružaju vlasnicima u trenu promjenu interijera. Vrijedi se poigrati s dizajnom lampe jer one prostoru daju lijepu priču.

Mogu imati funkciju koju želite, promijeniće u trenutku interijer, a i spadaju u top pet detalja koji će "podignuti" interijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije