Kuća i vrt

Vaskršnja trpeza kao iz bajke, dekoracija stola nadahnuta prirodom

Vaskršnja trpeza kao iz bajke, dekoracija stola nadahnuta prirodom
Foto: N.N. | Vaskršnja trpeza kao iz bajke, dekoracija stola nadahnuta prirodom

Vaskrs se slavi u proljeće, godišnje doba obojeno najljepšim i najživljim bojama. Upravo zato mnogi će, inspirisani proljećem, poželjeti ukrasiti svoj praznični sto šarenilom.

Prirodni materijali i boje uzete iz prirode poželjni su u interijerima, bez obzira na njihov stil. Na prirodnom vaskršnjem stolu treba da dominiraju svijetle, nježne i tople nijanse zelene (npr. mint i kadulja), plava i ružičasta, kao i svijetlosmeđa, bež i prljavobijela.

Prilikom odabira pribora, salveta, posuđa uvrstite one izrađene od prirodnih materijala, kao što su sirovo drvo, pletenina, juta, lan. Na stolu u prirodnom stilu poželjni su stolnjak i ubrusi izrađeni od lanenog ili zgužvanog pamuka bez uzoraka, a u svijetlim, neutralnim bojama izgledaće sjajno.

Središnje mjesto na vašem stolu mogu zauzeti cvjetni aranžman ili ofarbana vaskršnja jaja u maštovitom gnijezdu. Možete se poigrati i slatkišima, tj. čokoladnim jajima ili bombonima u obliku jaja koje ćete staviti u veliku staklenku ili nekoliko malih i po želji dodatno ukrasiti raznobojnim trakicama ili mašnama.

Ako niste ljubitelji centralnih aranžmana, iskoristite razne sitne ukrase ili u nekoliko manjih vaza ili tegli možete staviti maksimalno jedan do tri cvijeta i zatim ih na stolu rasporediti po želji.

Za efektno uređen sto osim kupovnih materijala ili ukrasa možete iskoristiti sve što se nalazi u vašem domu i kuhinji, od kalupa za kolače u kojem možete složiti gnijezdo ili obične kutije za jaja u koju možete položiti šarena i originalno oslikana jaja.

Napravite gnijezda od trave ili sijena i u njih umetnite šarena jaja. U vazu stavite rascvjetale grane drveća, a na tacnu posložite mahovinu koju možete kombinovati s drugim dekoracijama. Ako niste ljubitelj šarenila, možete se odlučiti za umjerenije dekorisanje u nježnim pastelnim bojama. Slobodno se opustite i uživajte u dekorisanju i znajte da nećete pogriješiti.

Sitnim vaskršnjim dekoracijama začinite konačni izgled svečano dekorisanog stola, ali pripazite da ne pretjerate s dekoracijama imajući na umu da treba da ostavite mjesta za fina tradicionalna vaskršnja jela i poslastice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije