SP Qatar 2022.

Kuće i vrt

Za šta sve možemo koristiti mikrovalnu

Za šta sve možemo koristiti mikrovalnu
Foto: Pixabay | Za šta sve možemo koristiti mikrovalnu
N.N.

​Ako ste mislili da mikrovalna služi samo za podgrijavanje hrane, prevarili ste se.

Ona je veoma praktična i za mnoge druge potrebe u kuhinji.

Brzo oljuštite bijeli luk

Ubacite bijeli luk na 15 sekundi i koža će skliznuti poput magije. Voda u bijelom luku pari i razbija vezu između čenova i kore radi brzog uklanjanja.

Sok od voća sa lakoćom

Prije nego što iscijedite sok od pomorandže ili limuna, zagrijte nerezano voće u mikrovalnoj 10 sekundi. Mikrovalna će opustiti vlakna unutar voća i olakšati cijeđenje soka do posljednje kapi.

Uklonite grudvice smeđeg šećera

Kada vam je smeđi šećer tvrd kao kamen, probajte ovo. Navlažite papirni ubrus, stavite ga u posudu sa šećerom, a zatim stavite u mikrovalnu na 25 sekundi. Vlaga će se prenijeti na šećer i omekšati ga.

Kristalizovani med

Ako je vaša staklena tegla meda kristalizovana u zadnjem dijelu vaše ostave, jednostavno uklonite poklopac i zagrijte je u mikrovalnoj. Uključite je na 30 do 40 sekundi dok se ne vrati u prvobitnu glatku teksturu.

Brže ogulite povrće

Tvrde tikvice i korjenasto povrće mogu se teško oguliti. Da biste olakšali posao, stavite povrće u mikrovalnu na 2 do 3 minuta na slabijoj temperaturi i kora bi trebalo da bude savitljivija za guljenje i rezanje - samo budite pažljivi kada vadite vruće povrće da ne biste opekli prste.

Pjena od mlijeka

Preskočite kupovinu skupe mašine za kapućino. Umjesto toga, sipajte mlijeko u teglu, ne više od pola punu (da ostane mjesta za pjenu). Zavrnite poklopac i snažno protresite 30 do 60 sekundi. Mlijeko će se pretvoriti u pjenu. Skinite poklopac i stavite u mikrovalnu na 30 sekundi da se pjena podigne. Sipajte u svoju omiljenu kafu.

Francuski tost

Želiš li ručak za pet minuta? Utrljajte komadić putera na dno šolje; napuniti do vrha isjeckanim hljebom. U posebnoj šolji pomiješajte 1 jaje, 3 kašike mlijeka. Sipati smješu u šolju i peći u mikrotalasnoj na jedan minut. Izgleda kao otmjeno jelo za pripremu u mikrovalnoj, prenosi Pink.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije