Kuća i vrt

Zlatni puzavac: Omiljena biljka koja oprašta čak i zanemarivanje

Zlatni puzavac: Omiljena biljka koja oprašta čak i zanemarivanje
Foto: Unsplash | Zlatni puzavac: Omiljena biljka koja oprašta čak i zanemarivanje

Na listi biljaka za koje se lako brinuti posebno mjesto ima zlatni puzavac, poznat i pod imenom đavolji bršljan. Ova biljka toliko je nezahtjevna da je neki stručnjaci za biljke nazivaju i najlakšom sobnom biljkom za brigu svih vremena.

Zlatni puzavac ima atraktivno srcoliko lišće, a može napredovati i u slučaju slabog osvjetljenja i vlažnosti. Uspjeće čak i ako ga povremeno zanemarite, ali naravno potrudite se da vam se to ne događa. Osim jednostavnog uzgoja, zlatni puzavac zaslužuje simpatije i zbog sposobnosti uklanjanja štetnih toksina prisutnih u vazduhu prostorije kao što su, primjerice, formaldehid, trikloreten, ksilen i benzen, koji se nalaze u dimu cigarete.

Ne zahtijeva puno održavanja i može se uzgajati na različite načine - od visećih košara do žardinjera te okomitih vrtova. Ove biljke omiljene su zbog svog bujnog izgleda i mogu dodati tropski ugođaj svakoj prostoriji. A ukoliko tražite načine da vaši puzavci budu puniji, evo šta treba da znate.

Redovno orezivanje

Redovnim orezivanjem vaše biljke uredićete njen izgled i podstaknuti novi rast. Najbolje je rezati je u proljeće ili ljeto tokom aktivnog rasta. Izbjegavajte orezivanje u jesen ili zimu kada je manja vjerovatnoća da će vaša biljka izbaciti novi rast. Uvijek koristite nekoliko oštrih, sterilizovanih makaza i nikada ne uklanjajte više od trećine biljke odjednom. Još jedna prednost redovnog orezivanja je to što možete koristiti reznice stabljike za razmnožavanje, što je još jedan način da vaš zlatni puzavac bude puniji.

Razmnožavanje zlatnog puzavca je brzo i jednostavno, a novoukorijenjene biljke možete vratiti u posudu s matičnom biljkom kako bi vaš puzavac bio puniji. Razmnožavanje se vrši reznicama stabljike i treba ga obaviti u proljećnim ili ljetnim mjesecima. Stavite reznice stabljike u vodu na mjesto koje prima jaku, nedirektnu svjetlost.

U roku od nekoliko sedmica primijetićete male korijene koji počinju rasti iz čvorova duž reznica. Nakon što korijenje bude dugačko jedan do dva centimetra, možete posaditi reznice u tlo, gdje će na kraju sazrijeti u pune biljke.

Dajte mu dovoljno svjetla

Jedan od najlakših načina da pomognete svom zlatnom puzavcu da postane bujan i pun je da mu date dovoljno svjetla. Bez dovoljno svjetla usporiće svoj rast i proizvoditi manje listove u nastojanju da sačuva energiju i preživi. Nažalost, premještanje vaše biljke na svjetliju lokaciju neće nužno popraviti postojeći rast, ali će podstaknuti snažan novi rast. U idealnom slučaju vaša biljka trebalo bi svaki dan da dobije nekoliko sati jarke, nedirektne svjetlosti. Iako ove biljke mogu rasti u uslovima slabog osvjetljenja, stalno jako svjetlo rezultovaće punijom biljkom.

Zlatni puzavac treba zalijevati nakon što se gornji centimetar zemlje osuši. Mogu podnijeti malo suše, ali ako se vaša biljka nedovoljno zalijeva, njeno će lišće stradati. Redovno zalijevajte biljku, posebno tokom njenog aktivnog rasta u proljeće i ljeto. Posuda sa samonavodnjavanjem ili dodavanje vodenih kuglica u tlo može pomoći u uspostavljanju dobrog održavanja zalijevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije