Obrazovanje

Fakulteta ima više nego što treba

Fakulteta ima više nego što treba
Fakulteta ima više nego što treba

BANJALUKA - Broj visokoškolskih ustanova prerastao je objektivne potrebe RS i vrijeme je da se taj kvantitativni rast pretoči u kvalitet.

Ovo je nakon današnje tematske sjednice Vlade RS, posvećene visokom obrazovanju, rekao Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci.

"Dolaze bolji dani za visoko obrazovanje u RS", poručio je Stanić.

Vlada RS juče je formirala i radnu grupu kojom će kopredsjedavati Goran Mutabdžija i Jasmin Komić, ministri posvjete i kulture te nauke i tehnologije RS, a u kojoj će biti i predstavnici javnih univerziteta, privatnih visokoškolskih ustanova, Unije studenata, Privredne komore RS, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova itd. Ova radna grupa sastajaće se najmanje dva puta u toku semestra i treba, prije svega, da odgovori na pitanje kako da se unaprijedi i uskladi odnos proizvodnje kadrova i tržišta rada.

Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je da je bilo riječi i o izjednačavanju kriterijima kada je u pitanju studiranje i polaganje ispita na javnim i privatnim ustanovama te o vezama univerziteta i tržišta rada.

"Moramo preduzimati mjere kako bismo mogli da proizvodimo kadrove koji će moći naći zaposlenje u onim oblastima u kojima su se školovali", kaže Cvijanovićeva.

Ministar prosvjete i kulture RS rekao je juče da će se rješenje problema visokoškolskih ustanova tražiti sa svim institucijama i ustanovama koje imaju odgovornost za razvoj visokog obrazovanja.

Žarko Pavić, zamjenik predsjednika Rektorske konferencije RS i rektor Nezavisnog univerziteta u Banjaluci, rekao je da je postignut sporazum da dođe do integracije visokog obrazovanja na svim nivoima i da osnova toga bude kvalitet.

"Osnova integracije je kvalitet, izjednačavanje programa na fakultetima i praćenje tržišta znanja i tržišta rada za potrebe, kako na regionalnom nivou, tako i na nivou lokalnih zajednica", naveo je Pavić.

Tokom jučerašnjeg sastanka bilo je riječi i o bolonjskom procesu i o tome u kojem pravcu treba razvijati visokoškolske kapacitete i reforme sa kojima se RS mora suočiti.

"Već sedam godina sprovodimo reforme u visokom obrazovanju i red je da vidimo sa čime smo suočeni. Imamo probleme na koje je potrebno brzo reagovati, ali tu su i pitanja strategije razvoja visokog obrazovanja. Mislim da ćemo doći do zaključaka koji će što prije da se realizuju", rekao je Mitar Novaković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tematskoj sjednici prisustvovali su i predstavnici Unije studenata koji su istakli da je otvoreno pitanje rješavanja problema studentskog standarda na području Banjaluke i Istočnog Sarajeva te da je goruće pitanje četvrti paviljon u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije