Obrazovanje

S lažnom američkom diplomom predaje u BiH i regiji

S lažnom američkom diplomom predaje u BiH i regiji
S lažnom američkom diplomom predaje u BiH i regiji

BANJALUKA - Šaban Nurić iz Gračanice uspio je da prevari desetine privatnih univerziteta u BiH, Hrvatskoj i Srbiji na kojima predaje, iako je diploma jednog od najuglednijih američkih univerziteta Mičigen Stejt juniverzitija koju je imao - lažna.

Uspio je da prevari čak i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje mu je priznalo diplomu doktora ustavnog prava. Na osnovu ove diplome Nurić je držao predavanja na više privatnih univerziteta u regionu. Cijeli slučaj, pak, izbio je na vidjelo nakon što su "Nezavisne novine" dobile mejl nezadovoljnih studenata iz Smederevske Palanke, koji su ubrzo nakon što su započeli predavanja na jednom fakultetu u Srbiji na kojem je Nurić predavao uputili protestno pismo i žalili se na loš kvalitet nastave i neusklađenost gradiva s bolonjskim procesom.

"Nezavisne" su nakon dobijanja ove informacije uputile dopis Univerzitetu Mičigen, na kojem nam je potvrđeno da "se sa stoodstotnom sigurnošću radi o falsifikatu". U Studentskoj službi te ustanove nam je potvrđeno da je i potpis dekana Konela Alsupa falsifikovan, te da je i Alsup potvrdio da je u pitanju lažna diploma.

Saznali smo, takođe, da je provjerom registra studenata u američkoj državi Mičigen utvrđeno da Nurić nije stekao nikakvo znanje ni na jednom univerzitetu u toj državi, te da su o falsifikatu diplome obavijestili i nadležnu agenciju za visoko školstvo u SAD, kao i američku federalnu policiju FBI.

Komisija Ministarstva prosvjete i kulture RS za priznavanje diploma je, prema dopisu koji je u posjedu "Nezavisnih", Nuriću diplomu priznala 17. februara 2009. godine. Na čelu Komisije bio je profesor Mile Dmičić, a članovi Komisije su profesori Mirjana Rađenović i Ivanka Marković.

U Mičigenskom univerzitetu potvrđeno da je i potpis dekana Konela Alsupa falsifikovan te da je i Alsup potvrdio da je diploma lažna

Dmičić je rekao da njegova komisija nije osposobljena da se bavi ispitivanjem validnosti diplome, već da na osnovu dokumenata koje dobije od sekretara Komisije utvrdi da li postoji univerzitet koji je naveden i da li su podneseni dokumenti dovoljni da se izda rješenje.

"Ako je on to falsifikovao, naravno, onda je učinio krivično djelo na osnovu podnošenja lažnog dokumenta i treba da odgovara", rekao je Dmičić.

Jelena Starčević, sekretar Komisije, koja je, kako je rekla, u trenutku kad je ovo rješenje izdato bila na trudničkom bolovanju, istakla je da je Ministarstvo pokrenulo postupak provjere diplome čim je od "Nezavisnih" dobilo informaciju.

"Komisija za informisanje i priznavanje dokumenata visokoškolskih isprava obratiće se Univerzitetu direktno. Zatražićemo informacije i od CIP-a, jer je to jedini zakonom i Lisabonskom konvencijom propisani put za pribavljanje informacija o stranim diplomama. Komisija mora poštovati pretpostavku istinitosti sadržaja diplome sve dok se ne dokaže suprotno, jer je u pitanju javna isprava", istakla je Starčevićeva.

U Komisiji za priznavanje diploma Ministarstva obrazovanja FBiH nam je rečeno da oni nemaju nadležnost za priznavanje stranih diploma visokoškolskih ustanova.

"Mi vršimo priznavanje samo srednjoškolskih diploma, a visokoškolske diplome mogu biti priznate na nekom od sedam univerziteta u FBiH koji su akreditovani za te poslove", rečeno nam je u Komisiji. I u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nam je rečeno da se priznavanje diploma obavlja na nivou univerziteta.

Na privatnom Pravnom fakultetu u Kiseljaku nam je potvrđeno da je Nurić njihov redovni profesor, ali su istakli da nemaju nikakva saznanja o neispravnosti njegove diplome na osnovu koje predaje.

Iz Akademije za poslovnu ekonomiju u Čačku, na kojoj je Nurić takođe redovni profesor, nam je rečeno da se s pitanjima o Nurićevoj diplomi obratimo vlasniku.

"Profesor Nurić jeste zaposlen kao redovan profesor na našem fakultetu, ali ne znam ništa o toj diplomi, to pitajte vlasnika", rečeno nam je u Sekretarijatu škole.

Ni na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom, na kojem Nurić takođe predaje, nisu htjeli razgovarati na tu temu, jer "sekretar nije u zgradi", te nam je rečeno da nazovemo danas.

O kakvom se profesoru radi, svjedoče pisma njegovih studenata. "Nezavisne" su u posjedu mejla jednog studenta kojem je Nurić mentor. Zbog zaštite njegovog identiteta navešćemo samo da se student žali da mu Nurić nije dostavio nikakve materijale iz kojih bi učio, i to nekoliko sedmica pred diplomski rad, zbog čega je student posumnjao u ozbiljnost Nurića kao profesora.

"Nezavisne" su u posjedu prepiske između profesora i uprave jednog od privatnih univerziteta u Srbiji na kojem predaje Nurić, koji govori o kvalitetu nastave koju održava Nurić.

O falsifikatu diplome obaviješteni nadležna agencija za visoko školstvo u SAD i FBI

"Mi ćemo tražiti da razvuku nastavu od desetak časova po tri iz jednog predmeta, tri iz drugog za ovu subotu i tako i za nedelju, čime ćemo dobiti na vremenu da rešimo do kraja sve u vezi s programom, pokriti njihovo (studentsko) nezadovoljstvo, privući druge da upišu, privući zaposlene i moći da tražimo uplatu rate jer oklevaju. Naši u centrima su uplašeni, nervozni i nestrpljivi jer studenti i ovi iz bolnice vrše pritisak na njih, a oni na nas", stoji u mejlu.

Nurić nam je juče u telefonskom razgovoru rekao da se radi o nesporazumu.

"Šta je vama ljudi, pobogu, brate? Ne znam otkud to, šta je to? Niste vi ništa mogli dobiti s Univerziteta bez moje saglasnosti. Nije to to. Ovo što sam ja je Law School. Vi ste nešto lijevo, vidim ja da mi je to skroz nepoznato. To što ste spomenuli je nešto drugo, a ovo moje je School of Law. Ne znam šta je, ko to čačka i zašto? Ali nema veze, samo vi radite svoj posao", rekao je Nurić.

Saznajemo da je Nurić bio mentor i nekim poznatim ljudima iz javnog života u Srbiji, ali da navodno niko nije znao da se radi o lažnom profesoru.

Ukrao tri studijska programa

Jana Marinković-Nikoletić, vlasnica Fakulteta kozmetologije i estetike iz Banjaluke, ranije je ispričala da joj je bivši saradnik, profesor Šaban Nurić, ukrao tri studijska programa.

Ta tri programa je, kako je tada kazala, Nurić za samo tri dana licencirao na Internacionalnom univerzitetu u Brčko distriktu (IUBD).

Da bi zaštitila svoj elaborat i program rada, Marinković-Nikoletićeva je ispričala da je bila primorana da pred banjalučkim Okružnim privrednim sudom tuži IUBD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije