Putovanje

7 zadivljujućih skrivenih plaža u Hrvatskoj koje garantuju mir

7 zadivljujućih skrivenih plaža u Hrvatskoj koje garantuju mir
Foto: Print Screen/Instagram/croatia.coast | 7 zadivljujućih skrivenih plaža u Hrvatskoj koje garantuju mir
N.N.

U Hrvatskoj ćete pronaći neke od uvala i plaža koje su poznate kao najljepše na svijetu zahvaljujući kristalno čistom, tirkiznom moru i netaknutoj prirodi od koje zastaje dah.

Zbog razvedenosti hrvatske obale, mnogo je uvala koje kriju fascinantne plaže, a ako želite da se opustite i plivate daleko od pogleda i gužve, tamo ćete ih pronaći. Mnogi od njih izazivaju veliko interesovanje nautičara i iako je do njih malo teže doći, kada vidite ljepote kako se kriju i osjetite mir osamljene plaže koju imate za sebe, trud se isplati, i dolazak do njih pružiće vam neku vrstu avanture.

1. Plaža Pasjača

Plaža Pasjača nalazi se u malom selu Popovići u Konavlima. Pomalo je nepristupačna i skrivena od pogleda - do nje se može doći samo spuštanjem niz dugačko i veoma strmo stepenište usječeno u stijenu koja se nalazi na 250 metara nadmorske visine. Dakle, dolazak na plažu je prava avantura, a kada stignete i osjetite ljepotu koju ona nudi, nećete požaliti zbog strmog spuštanja i zahtijevnog uspona nazad.

 

Plažu Pasjača je 2019. godine za najljepšu plažu u Evropi proglasio portal za najbolja evropska odredišta European Best Destinations, a često je nazivaju i jednom od najromantičnijih plaža. Tamo gotovo nikada nema gužve, a malo je vjerovatno i da ćete uhvatiti signal, stoga je ovo idealno mjesto na kome brige nestaju, a mir traje.

P.S. Pošto ćete tamo teško naći hlad, ne zaboravite da ponesete kremu za sunčanje i kapu za glavu i vodite računa da imate hranu i vodu.

2. Skriveni "hrvatski Maldivi"

Palagruža je najudaljenije sjenovito ostrvo koje se nalazi tačno na pola puta između Hrvatske i Italije. Postoji svetionik i meteorološka stanica, a pošto tu živi samo svetioničar, mir koji niko neće narušavati je zagarantovan. Na Palagruži će vas ostaviti bez daha pogled na čisto plavo more i dvije šljunčane plaže; Stara Vlaka i Veli Žal, a netaknutu plažu Veli Žal često nazivaju "hrvatskim Maldivima".

 

Plaža je šljunkovita sa pješčanim dijelovima, ulaz u more je blag i plitak, zbog čega je pogodna za odmor sa najmlađima, ali je i idealan izbor za romantičare koji žele samoću daleko od gužve.

3. Plaža Sv. Ivan, Lubenice

Ljepota ove plaže nagradiće svakog ko bude dovoljno hrabar i usudi se da do nje dođe. Sv. Ivan se nalazi u uvali u podnožju grada Lubenice, koji se nalazi na strmoj litici. Ova šljunkovita skrivena plaža zauzela je 15. mjesto od 40 najljepših plaža na svijetu njemačkog časopisa Bild.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Volotea Italia (@volotea.it)

Do plaže se stiže pješke strmom stazom za oko pola sata hoda ili čamcem, individualno ili organizovano. Netaknuta priroda, čisto more, pogled na ostrvo Cres i besprijekorna tišina koja tamo vlada - samo su neki od razloga zašto vrijedi posjetiti ovu plažu koliko god da je teško doći do nje.

4. Plaža Punta Velebit

U zapadnom dijelu Vrsi-Mule nalazi se plaža u nenaseljenoj borovoj šumi duga tri kilometra i široka jedan i po kilometar. Cijela oblast je idealna za traženje samoće. Ako se zaista želite opustiti i pobjeći od gužve urbanih plaža, Punta Velebit sa borovom šumom je vaše najbliže i savršeno utočište.

 

Nedaleko od Duboke Drage nalazi se plaža Kukinica, mjesto zadivljujuće ljepote idealno za bijeg od stvarnosti. Čisto more, zagarantovana privatnost, besprijekoran pogled na Velebit i savršen mir najbolje opisuju ovo usamljeno utočište u božanskoj prirodnoj oazi.

6. Potpuni mir i odvajanje od vreve u Dubrovniku

Betina pećina je šljunčana plaža u Dubrovniku koja se nalazi u pećini između Vile Šeherezade i plaže Gjivovići. Okružena je stijenama i zelenilom, a ime je dobila po nadimku Beta, kako su zvali velikog dubrovačkog naučnika Marina Getaldića, koji je u pećini izvodio različite optičke eksperimente i istraživanja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Croatia (@croatia_story)

Kako doći do plaže? Do Betine pećine se može doći samo morem, čamcem ili drugim plovilom. Najhrabriji mogu doplivati do ove plaže, a najbliže je kupanje sa plaže Gjivovići, a postoji mogućnost vožnje kanuom do pećine u pratnji vodiča.

Ova plaža vam garantuje besprijekoran mir jer na njoj nema mnogo kupača, a hladovina vam je zagarantovana ujutru, s obzirom na to da je pećina okrenuta ka jugoistoku.

7. Plaža Srčanka na Pagu

Ostrvo Pag prepuno je neotkrivenih bisera, a osim egzotičnog iskustva "bijega na Mars", naći ćete i mnoge skrivene uvale koje garantuju mir i romantiku.

Jedna takva je plaža Srčanka, udaljena tri kilometra od kampa Šimuni. Divlja je i skrivena od pogleda, a krasi je plava zastava kao dokaz kvaliteta i čistoće mora.

 

Od kampa Šimuni do plaže Srčanka ima svega oko kilometar hoda, što je zapravo lakša opcija jer krivudavi put zaobilazi selo.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije