Putovanje

Alberobelo - gradić kao iz bajke

Alberobelo - gradić kao iz bajke
Alberobelo - gradić kao iz bajke

Alberobelo je veoma neobičan i slikovit gradić u provinciji Bari u Italiji, poznat po svojim jedinstvenim trulli građevinama, koje se od 1996. godine nalaze na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

Ovaj gradić, koji ima oko 11.000 stanovnika, sa bajkovitim kućicama podsjeća i na selo iz crtanog filma "Štrumfovi". To je danas popularno turističko odredište koje posjetioce vrati više od 200 godina nazad kroz vrijeme. Bez obzira na to što su mnoge kuće uređene u suvenirnice, muzeje ili restorane, ovo turistički atraktivno mjesto nije se pretvorilo u kamenu kulisu. Tamo živi čak 11.000 stanovnika, na ulicama se igraju djeca, na prozorima se suši veš, dok se psi izležavaju na pragovima.

Neobične kućice u Alberobelu, koje su izgrađene od nepravilnih komada krečnjačkog kamena i bez maltera, datiraju iz 17. vijeka, tačnije od 1644. godine, kada je kralj Napulja poslao sakupljače poreza do regije Apulija, u blizini grada Alberobelo. Iako je bila pod vlašću Španaca, Kraljevina Napulj je u to vrijeme bila moćna sila u Italiji, te jedan od najvećih gradova u cijeloj Evropi. Kad kmetovi ne bi na vrijeme platili porez u pšenici, kraljevi izaslanici bi im srušili domove.

Bojeći se Kraljevstva i velikih poreza, lokalni grof Akvaviva je došao na ideju da stvori feudalno naselje koje bi se moglo brzo srušiti i ponovo izgraditi kako bi se izbjeglo plaćanje poreza.

Stanovnici su uskoro počeli graditi kućice bez veziva, isključivo od nepravilnih komada vapnenačkog kamenja iz okolnih polja, karakterističnog piramidalnog oblika, kupolastih ili kupastih krovova prekrivanih vapnenačkim pločama. Po potrebi, ove kuće su se mogle demontirati brzo, a kada kraljevi poreznici odu, nove bi se preko noći stvorile na njihovom mjestu.

Ovo turistički atraktivno mjesto nije se pretvorilo u kamenu kulisu. Tamo živi čak 11.000 stanovnika, a na ulicama se igraju djeca

Nakon nekoliko godina feudalnog nadzora od strane pomenutog grofa, građani Alberobela su ga napokon uspjeli zbaciti s vlasti i dobiti kraljevski status grada od strane kralja Napulja. Iako više nisu morali slijediti grofovu ideju za trullo kuće, stanovnici su ipak sačuvali stil gradnje do današnjeg dana.

U gradiću se izdvajaju dvije četvrti - Monti i Aia Pikola. Četvrt Monti je izgrađena na prilično strmom terenu, prostire se na površini od 15 hektara i uključuje 1.030 trulla. Predstavlja prvu veliku, jasno prepoznatljivu grupu trulla u gradu. Otvara se prema brdu poput lepeze, a od ostatka grada razdvaja je šetalište Martelota. Svi putevi niz brdo spajaju se na jednom mjestu kako bi omogućili odliv voda. Četvrt Aia Pikola sa svojih 590 građevina druga je, manje homogena grupa trulla. Njene kućice gravitiraju zajedničkom gumnu na kojem su u prošlosti, od kraja feudalnog razdoblja, seljaci morali javno mlatiti žito.

Na nekim krovovima se nalaze simboli religioznog ili praznovjernog značenja. Kućice su dvokrevetne s vrlo malim prozorima. Kamena peć udubljena je u zid. Ima vlastitu ventilaciju kroz kamene ploče koje podsjećaju na savremene nape. Neki trulliji su čak dvospratnice.

Ljeti se u ovom gradiću događaju brojni festivali, a do njega se iz Barija može stići vozom za sat i po ili automobilom za manje od sat vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije