Putovanje

Pratite nas na Google news

Amerikanci i Nijemci nemaju više "najmoćniji" pasoš

Amerikanci i Nijemci nemaju više "najmoćniji" pasoš
Foto: Ilustracija | Amerikanci i Nijemci nemaju više "najmoćniji" pasoš
N.N.

Građani Japana i Singapura imaju "najmoćnije" pasoše na svijetu i dijele prvo mesto kada je u pitanju odlazak bez vize u druge zemlje.

Kada je u pitanju naš region, Srbija zauzima 36. mjesto na ovoj svjetskoj listi. Ispred nje su Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Rumunija, dok se iza nalaze Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija.

I jedni i drugi bez viza mogu da putuju u čak 189 zemalja. Obje države dobile su dozvolu za putovanje u Uzbekistan i tako potisnule Njemačku, koja je prvu poziciju držala od 2013. godine.

Henli Pasport Indeks rangirao je sve zemlje svijeta na osnovu destinacija koje njihovi državljani mogu posjetiti bez vize. Tako su se na trećem mjestu našle Južna Koreja i šest zemalja Evropske unije (Švedska, Finska, Italija, Španija, Danska i Francuska).

Četvrto mjesto dijele Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Austrija, Luksemburg, Portugal i Holandija, prenosi Independent.

Ostatak njih, koje spadaju u top 20, ostale su relativno stabilne. Prema pomenutom istraživanju, one nisu pokazale globalni napredak od 2017. godine.

Dr Kristijan H. Kalin, koji je na čelu Henli grupe, kaže da je pasoš mnogo više od običnog dokumenta.

"To je kapija ka međunarodnim šansama ili barijera ka istim", ističe on i dodaje:

"Ovaj indeks omogućava ljudima da vide gdje su na spektru globalne mobilnosti i pomaže vladama da spoznaju relativnu vrijednost i moć pasoša koje same obezbjeđuju".

Profesor Florijan Trauer sa Instituta za Evropske studije Univerziteta u Briselu ocjenjuje da će se Bregzit i izbjeglička kriza negativno odraziti na slobodno kretanje u Velikoj Britaniji. Ova zemlja će, kako kaže Tauer, pokušati da uvede stroži režim imigracije u odnosu na građane EU i one koji to nisu.

Sa druge strane, SAD ostaju regionalni lider uprkos Trampovoj imigrantskoj politici, smatra dr Parag Kana.

"Za američke državljane ne predviđam nikakve teškoće, osim ako zemlje koje su stavljene na Trampovu listu zabrane, kao što su Venecuela i Egipat, ne uvedu vize za Amerikance, što do sada nije učinjeno", objašnjava Kana.

On dodaje da zemlje sa slabom ekonomijom ne mogu sebi da priušte uvođenje viza zbog velikog broja turista.

"Turska je naučila ovu lekciju kada je 2017. privremeno uvela vize za američke državljane", rekao je on.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije