Putovanje

Amsterdam seli bordele, ne žele da budu grad seksa i droge

Amsterdam seli bordele, ne žele da budu grad seksa i droge
Foto: Ilustracija | Amsterdam seli bordele, ne žele da budu grad seksa i droge

Kako je pandemija krenula u martu, Amsterdam je postao grad duhova. Poznati kafići, bordeli, hoteli koji su godinama privlačili turiste širom svijeta, bili su prazni.

Virus je sada uticao na ono što po čemu je grad bio poznat, lokalci su izgubili istorijski dio grada. Sada slijedi borba za povraćaj.

"Bolno je znati koliko zapravo malo ljudi živi u centru i koliko malo može da ponudi grad lokalnim stanovnicima", rekla je Maša Brugenjekt, iz tamošnje gradske uprave.

"To moramo da promijenimo", navela je.

Gradovi i zemlje širom svijeta proučavaju šta sve treba drugačije da urade poslije Kovid-19. Za Amsterdam, u koji 19 miliona turista godišnje donese više od šest milijardi evra prihoda, to će značiti uspostavljanje bolje ravnoteže između posjetilaca i lokalnog stanovništva u njegovom centru grada.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema predstavila je plan krajem maja da uradi upravo to. Među mjerama koje je navela u pismu lokalnom vijeću uključuje se kupovina imovine i ograničavanje dozvola kako bi se osiguralo da stari grad ne bude samo prepun prodavnica koje prodaju suvenire, kanabis i vafl s "nutelom", već da ima i kompanije u kojima stanovnici mogu da rade, grade i gdje mogu žive, žele i prehrambene prodavnice i prodavnice koje njima pružaju usluge.

Halsema u pismu napominje da je Amsterdam pretjerano zavisan od turista.

Lokalna uprava aktivno pokušava da privuče tamošnje kompanije kako bi se preselile u centar.

"Ovdje je u proteklih 15 godina došlo do egzodusa kompanija", navodi se.

Ključni dio vladinog plana o promjeni slike Amsterdama jeste preseljenje bordela iz starog dijela grada i manji broj kafeterija koje služe turiste. To neće biti lako.

Liberalni pristup seksu, drogama i zabavama, a da ne spominjemo stare amsterdamske kaldrmiste ulice, kanale i uske živopisne gradske kućice, grad čine popularnom turističkom destinacijom. Ali tokom godina, kao u Veneciji i Barseloni, poplave posjetilaca nadvladale su lokalni život.

Lokalne vlasti su godinama raspravljale i pokušavale da sprovedu u djelo više ideja, poput ograničenja turističke rente i zabrane kupovine prodavnica. Savjet je čak pokušao da potkupi vlasnike bordela kako bi ih natjerali da se isele.

Međutim, vlasnici bordela ne žele da odu. Prostitutke koje rade u kvartu sa crvenim fenjerima smatraju to područje, koje je prepuno kamera, kao sigurno mjesto, a turiste vide kao njihov najveći izvor prihoda.

Pandemija je jako pogodila njihov posao. Mnogi seksualni radnici vratili su se kući u istočnu Evropu ili nastavili da ilegalno rade. Iako se bordeli ponovo otvaraju u septembru, oni očekuju da će ostvariti samo 30% uobičajenog prihoda, jer turisti uglavnom drže distancu.

Pitanje koje se nameće za gradske vlasti jeste - šta će onda Amsterdam tačno ponuditi turistima, i da li će oni poslije tih promjena nastaviti da dolaze kao ranije.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije