Putovanje

Antarktik sve više turistička destinacija

Antarktik sve više turistička destinacija
Foto: Pixabay | Antarktik sve više turistička destinacija

Antarktik, ili kako ga zovu Južni pol, sve više postaje turistički destinacija, konstatovala je francuska agencija AFP, a putovanje do jednog od najudaljenijih dijelova svijeta sve više se traži.

Novinar AFP je članak posvetio temi kakav uticaj turizam može da ima na ekologiju i bezbjednost posjetilaca.

On opisuje kako turisti iz bazena posmatraju glečere dok plove brodom nazvanim "Roald Amudsen", po čovjeku koji je prvi stigao do Južnog pola, te navodi da broj posjetilaca ovog regiona i brodova koji ih prevoze stalno raste.

Antarktik, nekada pristupačan samo veoma dobro organizovanim ekspedicijama, postaje sve popularnija turistička destinacija, ali autor teksta napominje da je baviti se turizmom u tom udaljenom regionu veoma komplikovano.

Prognozira se da će za vrijeme australijskog ljeta od novembra do marta broj posjetilaca Antarktika biti za 40 odsto veći u odnosu na prethodnu sezonu, a neki posmatrači upozoravaju da tako brzi rast posjetilaca ugožava njihovu bezbjednost i utiče na životnu sredinu, koja je inače na Antarktiku veoma osjetljiva, jer je remete klimatske promjene, komercijali ribolov, pa čak i naučna istraživanja.

Ljudi koji tamo borave su pod zaštitom "Antarktičkog sporazuma", koji predstavlja model međunarodne saradnje i donesen je za vrijeme Hladnog rata. Dnevna organizacija je u rukama turističkih agencija, ali iskusni turistički radnici se plaše da će tako veliki broj posjetilaca narušiti neka ustaljena pravila ponašanja.

Turizam na Antarktiku je počeo skromno pedesetih godina prošlog vijeka, ali još je takvo putovanje bilo prilično skupo. Sedam velikih turistčkih kompanija je 1991. osnovalo Međunarodnu asocijaciju turističkih organizacija na Antarktik s ciljem da to budu ekološki odgovorna i bezbjedna putovanja.

Broj posjetilaca je polako počeo da raste od 6.700 u sezoni 1992-1993. do blizu 15.000 do kraja te derkade.

Prošle godine, tačnije u sezoni 2018- 2019. Antarktik je posjetilo 56.000 turista, a ove godine se očekuje 78.000.

Većina posjetilaca stiže brodovima za krstarenje i ukrcava se u brodiće ili u luci Ušiaja u Argentini ili Punta Arenasu u Čileu.

U međuvremenu organizacija Antarktičkih tur-operatera stalno dobija nove članove i sada ih je ima 48, a svake godine se uključuju novi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije