Putovanje

Atrakcija na obroncima planine Grmeč mami ljubitelje prirode

Atrakcija na obroncima planine Grmeč mami ljubitelje prirode
Foto: Ilustracija | Atrakcija na obroncima planine Grmeč mami ljubitelje prirode

SANSKI MOST - Nedaleko od sela Kljevci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, na obroncima planine Grmeč, smjestilo se omanje jezero, koje je neodoljiv mamac za sve ljubitelje prirode, planinare i rekreativce, ali i dragocjeno pojilište za divljač.

Kljevačko jezero, kako ga nazivaju, zanimljivo je i po tome što se nalazi na relativno velikoj nadmorskoj visini, u bezvodnom području gdje ne postoje drugi izvori i vrela.

Zbog toga se pretpostavlja kako je ono povezano s bogatim podzemnim akumulacijama vode koje su smještene u kraškoj utrobi moćnog Grmeča i da predstavlja prirodnu estevelu, kojih ima još nekoliko na ovim prostorima.

Prema riječima Emira Trožića, stručnjaka za hidrologiju, jezero nije u prošlosti bilo predmet naučnog istraživanja, ali on smatra kako je izvjesna pomenuta teorija. "Kompletan prostor Podgrmeča predstavlja jedan izuzetan hidrološki sistem, a njegov najveći dio skriven je pod zemljom. U unutrašnjosti krasa, to je i nauka potvrdila, akumuliraju se ogromne zalihe vode i ona potom tajnovitim putevima izlazi na površinu u obliku izvora i vrela, kojih je samo na području sanske općine preko 700", kaže Trožić.

Prema jednoj priči, mještani koji žive u blizini ovog jezera pokušali su u prošlosti da mu izmjere dno i u tome nisu uspjeli, jer im je nedostajalo konopca. Drevna narodna predanja obiluju pričama o nadnaravnim bićima koja svoja staništa imaju u pećinama i stijenama ove vrletne planine. Tako se i danas prenosi priča o vilama i vilenjacima koji se u kasne noćne sate kupaju u hladnom gorskom jezeru, a svaki čovjek koji se drzne da posmatra taj prizor pretvoriće se u kamen.

U dugim i hladnim zimama, kada se temperature u ovome podneblju spuštaju duboko ispod nule, snijeg i led okuju jezero i obuku mu bijelo odijelo.

U tom periodu se čest na njegovoj površini mogu vidjeti pravilni koncentrični krugovi, koji izgledaju kao da ih je neko nacrtao šestarom, što pojačava mističnu auru oko ovog lokaliteta.

Iako zaljubljenici u fantastične teorije spekulišu da bi krugovi mogli biti djelo neke vanzemaljske sile, stručnjaci smatraju kako se radi o podzemnim strujanjima unutar jezera koje se potom prenose na površinu i tako oblikuju krugove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije