Putovanje

Atrakcije koje bi trebalo posjetiti u Beču

Atrakcije koje bi trebalo posjetiti u Beču
Foto: aguettl/Pixabay | Atrakcije koje bi trebalo posjetiti u Beču

Beč, jedan od najelegantnijih evropskih gradova, opčinjava posjetioce već na prvi pogled.

Osim umjetnosti i arhitekture, austrijska prijestonica nudi i mnoga jedinstvena iskustva, kao što su ispijanje čuvene bečke kafe ili uživanje u ukusima Saher torte, magični božićni marketi i vožnja bicikle po Bečkoj šumi.

Vožnja čuvenim bečkim točkom u zabavnom parku "Prater" i uživanje u pogledu na grad definitivno je iskustvo koje se ne zaboravlja.

Nema nikakve sumnje, atrakcija u Beču ne manjka.

Čarobne božićne pijace

Ako imate tu sreću da austrijsku prijestonicu posjetite baš u vrijeme Božića i Nove godine, doživjećete grad na potpuno drugačiji način. U Beču vlada praznični duh tokom decembra, što u velikoj mjeri olakšava podnošenje niskih temperatura, koje su uobičajene za to doba godine.

Ono što posebno opčinjava, osim uličnih tezgi, jeste raskošno osvjetljenje, ali i klizalište nadomak gradskog centra i mnoge druge atrakcije.

Gradska skupština

Među brojnim građevinama koje su fascinantne, zgrada Gradske skupštine je definitivno naujupečatljivija. Poznata kao Rathaus, ova građevina datira iz 19. vijeka i na njoj su uočljivi neogotički elementi.

Mnogi turisti koji se ne informišu na vrijeme, pomisle da je u pitanju katedrala. Projekat za zgradu bečke Gradske skupštine potpisuje i stvaralac čuvene katedrale u Kelnu.

Organizuju se i besplatni obilasci unutrašnjosti zdanja, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 13h po lokalnom vremenu, izuzev u vrijeme državnih praznika i aktuelnih sastanaka, navodi Times of India.

Bečki parkovi

Brojne su zelene površine u austrijskoj prijestonici, te se procjenjuje da više od polovine gradskog područja Beča čine parkovi, vrtovi i šume.

Tako se turistima nudi mogućnost uživanja u arhitekturi i gradskim znamenitostima, sa jedne i uživanje u prirodi, sa druge strane.

Subota na noćnom marketu

Najveća gradska tržnica koja datira iz 16. vijeka nalazi se u četvrtom bečkom okrugu. Iako je prvobitno korišćena za prodaju mliječnih proizvoda, danas je postala jedna od značajnijih atrakcija grada.

Osim tezgi, njih više od stotinu, tu se nalaze i restorani, u kojima se mogu isprobati gastronomski specijaliteti različitih kuhinja. Ne samo da se posjetiocima nude prehrambeni proizvodi, već i antikviteti, knjige i nakit, odjeća i drugi predmeti.

Kafa i kolač u kafiću ili poslastičarnici

Kažu da se posjeta Beču ne računa ako se ne proba čuvena Saher torta i ne popije makar jedna bečka kafa.

Dovoljno je da odaberete jedan od mnogih kafića i uživate.

Bečki vinogradi

Možda nekome zvuči čudno, ali Beč je jedini grad u cijelom svijetu na čijem području se nalaze i vinogradi. Ljubitelji napitka bogova ne moraju da idu daleko da bi uživali u nekim od fenomenalnih vina koja se ovdje proizvode.

Za bolji ugođaj, turistima se nudi mogućnost vožnje starinskim vozom, kako bi bolje upoznali ljepote ovog dijela grada.

I naravno, Prater

Panoramski točak koji je jedan od simbola austrijske prijestonice nudi posebnu vrstu uživanja za sve, bez obzira na to koliko godina da imaju. Pogled na grad je fascinantan, a u blizini je se nalazi i odlično opremljen zabavni park.

U zabavnom parku "Prater" nalazi se i muzej voštanih figura, prostor u kome posjetioci mogu da učestvuju u simulacijama letenja i druge zanimljivosti.

Carska palata

Palata Hofburg poznata je kao rezidencija dinastije Habzburg i danas ukazuje na značajan uticaj koji su tokom istorije imali. Obilazak Carske palate će posjetiocima pružiti priliku da makar na kratko uživaju u sjaju i raskoši minulih vremena.

Prirodnjački muzej

Iako u Beču postoji muzejska četvrt, za čiji obilazak treba izdvojiti dovoljno vremena kako biste uživali u svoj njenoj ljepoti, ne treba zaboraviti ni Prirodnjački muzej.

Pored ostalih eksponata, u njemu se mogu vidjeti i skeleti pojedinih vrsta dinosaurusa, dok se zbirka od 1.100 meteorita smatra najstarijom i najobimnijom na svijetu.

Muzej istorije umjetnosti

Prikaz impresivne umjetničke kolekcije koju su brižljivo prikupljali članovi dinastije Habzburg čini osnov muzejske postavke.

Posebno je fascinantno što na krovu muzeja obitavaju medonosne pčele, čiji se proizvod nudi posjetiocima u muzejskoj prodavnici suvenira.

 

(Telegraf.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije