Putovanje

Avatari će testirati putnike u EU

Avatari će testirati putnike u EU
Foto: Ilustracija | Avatari će testirati putnike u EU

Putnici na nekim evropskim aerodromima uskoro će biti podvrgnuti neobičnim detektorima laži - virtuelnim avatarima, umjetnoj inteligenciji koja će analizirajući mimiku njihovih lica utvrđivati da li lažu.

Na graničnim kontrolnim tačkama tako će se provjeravati putnici koji ulaze u Evropsku uniju, u sklopu pilot projekta "iBorderCtrl" u koji je uključen Univezitet Mančester Metropolitan iz Velike Britanije. Kao u televizijskoj seriji "Laži me", putnicima će avatar na ulaznom graničnom punktu postavljati pitanja o njihovom putovanju te bilježiti promjene na njihovim licima. Istovremeno, i avatar će promijeniti ton glasa posumnja li na laž, a sljedeći je korak prosljeđivanje sumnjivaca živom čuvaru. Iskrene će pustiti.

Projekat je vrijedan 4,5 miliona evra i biće testiran ovaj mjesec na aerodromima u Mađarskoj, Letoniji i Grčkoj na putnicima koji dolaze iz zemalja koje nisu u EU, a cilj mu je povećati protočnost i smanjiti gužvu na aerodromima. Virtuelni carinik pitaće osobu da potvrdi svoje ime, dob i datum rođenja, a nakon toga postavljaće pitanja o svrsi i finansiranju putovanja. Zasad je tehnologija testirana na samo 32 osobe i pokazala je 85-odstotnu uspješnost.

Kreatori ne vjeruju da bi se i daljim testiranjima mogla povećati efikasnost, jer su se propusti pokazali kod testiranja na ženama tamnije puti.

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije