Putovanje

Banjalučanin i kolega biciklima prešli pola Evrope do rodnog kraja

Banjalučanin i kolega biciklima prešli pola Evrope do rodnog kraja
Foto: Ustupljena fotografija | Banjalučanin i kolega biciklima prešli pola Evrope do rodnog kraja

BANJALUKA - Nakon što pređete 1.857 kilometara biciklima iz njemačkog Bohuma do Beograda, ne možete ne biti ponosni na učinjeno, ponekad se probudimo ujutro i ne vjerujemo da smo to uradili.

Kazao je za "Nezavisne novine" Josip Uvalić, Banjalučanin sa adresom u Njemačkoj, koji je zajedno sa prijateljem Zlatkom Močićem, za 13 dana biciklom stigao iz Njemačke u Srbiju.

Kako je Uvalić rekao, na putu nisu imali problema, vrijeme, ali i zdravlje su ih poslužili, međutim kazao je da i uz svu pripremu uvijek ima iznenadnih situacija.

"Dan za danom smo odsjedali u hotelima, već prvih dana smo shvatili da ne možemo unaprijed rezervisati smještaj. Vrijeme nas je poslužilo, a samo smo prvi dan malo pokisli", rekao je Uvalić.

Istakao je da je cilj bio da stignu do Kalemegdana u Beogradu te da se pogodilo da su do spomenika "Pobjednik" stigli upravo 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom.

"Poklopilo se da smo u Beograd stigli na dan kada je naš prijatelj poznati pjevač Zoran Zoka Janković imao snimanje, pa smo posjetili i njega u studiju", kazao je Uvalić, dodajući da su sve ovo potajno planirali, ali da nisu vjerovali da će se sve tako i ostvariti.

"Nismo imali problema na putu. Prvi dan na putu smo napravili početničku grešku. Na najzahtjevnijoj etapi na kojoj je bilo najviše brda postavili smo sebi cilj od 160 kilometara. Tu smo već izgubili dosta snage, te nam je trebalo nekoliko dana da dođemo sebi i morali smo imati nešto kraće etape od maksimalno 120 kilometara", naveo je Uvalić.

Da im je putovanje kroz Mađarsku, 11. dana, bilo prilično zahtjevno, potvrdio je Uvalić, koji navodi da su tada morali da pređu etapu od 170 kilometara.

"Morali smo to uraditi jer prije toga nismo mogli naći adekvatan smještaj te da bismo mogli za zadnje dane do Beograda da isplaniramo rute", rekao je Uvalić za "Nezavisne".

Istakao je da su zbog te duge etape zadnja dva dana bili već previše izmoreni. Nakon Beograda u utorak su automobilom stigli u Banjaluku, a kako Uvalić navodi, nažalost, iako su planirali da svoj put završe obilaskom prijatelja u Novom Vinodolskom, u Hrvatskoj, to neće učiniti.

"Nažalost, moraćemo prijatelje u Hrvatskoj da razočaramo. Mi smo danas planirali iz Banjaluke biciklima otići u Novi Vinodolski, što je nekih 290 kilometara, a to je za nas sada mačji kašalj, međutim stvarno ne možemo, moramo se regenerisati. Imamo let za Njemačku, želimo da se odmorimo sa svojom familijom", naveo je Uvalić.

Njegov kolega Zlatko Močić za "Nezavisne novine" je rekao da je sve prošlo u najboljem redu, čak i bolje nego što su se prvobitno nadali.

"Nije mala stvar ovo učiniti. Na biciklima smo proveli oko 80 sati aktivne vožnje", kazao je Močić.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije