Putovanje

Banjalučanin sa kolegom iz Njemačke biciklom stiže na Balkan

Banjalučanin sa kolegom iz Njemačke biciklom stiže na Balkan
Foto: Ustupljena fotografija | Banjalučanin sa kolegom iz Njemačke biciklom stiže na Balkan

BOHUM - Na ideju da biciklima od Bohuma u Njemačkoj za 15 dana dođemo do Beograda, a ujedno posjetimo i moju rodnu Banjaluku, došli smo u korona vremenu kada smo zbog stalnih restrikcija bili zatvoreni, pa nam je vožnja biciklima bila jedna od rijetkih zanimacija.

Počinje svoju priču za "Nezavisne novine" Josip Uvalić, Banjalučanin s adresom u njemačkom Bohumu, koji bi danas zajedno sa prijateljem trebalo da krene na turu biciklima od Njemačke do Srbije.

"Ideju smo dobili u korona vremenu kada smo imali stalne restrikcije, imali smo i policijski sat, a u avione je bilo sve teže ući bez potrebnih vakcina. Tada smo kupili elektronske bicikle te smo lagano svakodnevno povećavali ture", rekao je Uvalić.

Kako je dodao, ubrzo im je 30 pređenih kilometara biciklom bilo malo, pa su svoje vožnje povećavali i do 160 kilometara tokom jedne ture.

"Onda je moj kolega Zlatko Močić došao na ideju da biciklima iz Bohuma odemo sve do Beograda, pošto ima kuću u Sremskoj Mitrovici", kazao je Uvalić, koji je ovu ideju spremno dočekao.

Istakao je da su ovu turu planirali organizovati prošle godine, ali da su odustali jer su hoteli bili zatvoreni.

"Restrikcije su u Njemačkoj ukinute prije tri ili četiri mjeseca, ali zbog loših vremenskih uslova nismo mogli ranije krenuti na put", rekao je Uvalić.

Naveo je da na ovoj ruti planiraju 15 prenoćišta, a prvo će iz Bohuma ići u Beč.

"U Beču planiramo noćiti kod prijatelja. Poslije toga idemo u Budimpeštu, pa preko Osijeka i Vukovara, gdje kod zajedničkih prijatelja planiramo noćiti", kazao je Uvalić, dodajući da će za njega i prijatelja, 70 kilometara sjeverno od Beograda, biti organizovan svečani prijem kad stignu.

"Naš svećenik, koji ovdje drži bohumsku župu, čuo je za naš plan pa je kontaktirao poslastičara u mjestu Golubac, te će nas kada tu stignemo čekati torta i televizijska ekipa", kazao je Uvalić.

On potvrđuje da je Banjaluka, kao njegov rodni grad, neizostavna destinacija na ovoj turi, te kaže da, iako Beograd predstavlja finalni cilj ove ture, u grad na Vrbasu misle svratiti nakon obilaska glavnog grada Srbije.

"U Banjaluku ćemo svakako doći. Možda dođemo biciklima iz Beograda, ako budemo imali snage, pa nakon toga odemo i u Novi Vinodolski, gdje imam kuću. Ako ne budemo imali više snage za vožnju biciklima, rezervni plan je da nas kolega kombijem iz Beograda doveze u Banjaluku", naveo je Uvalić, dodajući da će ih i u gradu na Vrbasu svečano dočekati prijatelji.

"Dočekaće nas i naš poznati pjevač Zoran Zoka Janković, koji nam je obećao organizovati žurku", rekao je Uvalić, ističući da za ovu turu ima veliku podršku i supruge Ljiljane, bez čije pomoći vjerovatno ne bi uspio organizovati ovaj put.

"Spakovao sam najosnovnije stvari, imam tri ruksaka koja se mogu objesiti na bicikl i to je to. Moram priznati da sam pomalo nervozan i da imam tremu pred polazak na ovaj put", kroz smijeh je zaključio Uvalić za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije