Putovanje

Banje i ljekoviti izvori širom Srpske privlače turiste u doba korone

Banje i ljekoviti izvori širom Srpske privlače turiste u doba korone
Foto: N.N. | Banje i ljekoviti izvori širom Srpske privlače turiste u doba korone
Minja Šuković, Anja Matarugić

TESLIĆ, BIJELJINA, PRNJAVOR - Kvalitet termalnih, mineralnih i termomineralnih izvora koji se nalaze u Republici Srpskoj prepoznati su stotinama, pa čak i hiljadama godina unazad. Ova voda liječila je rimske legije i osmanlijske osvajače, a austrougarske vlasti su je flaširale.

Usljed pandemije virusa korona banje su prepoznate kao sjajna turistička destinacija koja će nahraniti duh, ali i tijelo, s obzirom na to da svaka od njih ima obilje ljekovitih stavki. Svako od ovih mjesta je posebno na svoj način - za liječenje kardiovaskularnih i reumatoloških oboljenja, preko kožnih, upalnih i degenerativnih, do nervnih i ginekoloških.

Idealnu alternativu za odlazak na more predstavlja "Banja Vrućica", koja se nalazi u Tesliću, posebno u vrijeme kada je odlazak preko granica neizvjestan.

U ovom zdravstveno-turističkom centru kažu da su brojni gosti ovog ljeta već kazali da im zahvaljujući ponudi "Banje Vrućice" nije ni potreban odlazak na more.

"Nudimo otvoreni bazenski kompleks sa rekreativnim i hidromasažnim bazenom, sunčališta sa suncobranima i ležaljkama i otvorenom ljetnom baštom za svakog gosta. U slučaju kiše tu je zatvoreni rekreativni bazen. Za osobe koje zbog hroničnih disajnih problema odlaze na more imamo i slanu sobu", kazali su u ovoj banji.

Naveli su da su idealno mjesto za odmor za sve generacije jer nude wellness aranžmane koji su prilagođeni različitim potrebama pojedinca, a s druge strane tu je i ponuda zdravstvenih programa koja je renomirana na ovim  prostorima.

"Za porodice s djecom tu je akcijski paket 'Porodični odmor', koji je veoma popularan. Ne možemo a da ne pomenemo i aranžman 'Ljetnji odmor' koji je sačinjen tako da pruža kompletan doživljaj ponude u hotelu 'Kardial'. Za nešto starije goste koji žele prije svega da se pobrinu za svoje zdravlje naši programi medicinske rehabilitacije su najbolji izbor. Oni podrazumijevaju smještaj, ishranu, ljekarski pregled i četiri terapije dnevno", kazali su u ovom odmaralištu, ali i lječilištu.

Dodali su da je "Banja Vrućica" odlično mjesto za odmor jer prije svega gosti za malo novca mogu da dobiju uslugu evropskih standarda.

Na sat vremena od "Banje Vrućice" smještena u dolini bistre rijeke Ukrine, 14 km od Prnjavora, nalazi se "Banja Kulaši". Svojom stogodišnjom tradicijom liječenja ljekovitom vodom predstavlja svjetski raritet. Građena je pored izvora s izuzetno ljekovitom i jedinstvenom visokoalkalnom sulfidno-oligomineralnom hipotermalnom vodom. Prema dosadašnjim saznanjima, osim ovog izvora u svijetu ih postoji još samo šest. Naročito je djelotvorna kod liječenja psorijaze i mnogih kožnih bolesti, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, zatim organa za varenje, ženskih polnih organa, kao i povišenog krvnog pritiska, holesterola, dijabetesa tip 2, te posljedica tjelesnih povreda i lokomotornog aparata.

Na samom istoku RS, između rijeka Save i Drine, uz magistralni put koji od Bijeljine vodi ka Rači, smještena je "Banja Dvorovi". Voda ove banje je natrijumsko-kalcijumsko-hidrokarbonatno-hloridna, blago alkalna i vrela. Ona omogućava liječenje brojnih oboljenja, među kojima se ističu: reumatska, degenerativna reumatska, stanja nakon povreda i operativnih zahvata, oboljenja arterija te neka kožna i želučana oboljenja.

Takođe u istočnom dijelu na pet kilometara od Višegrada nalazi se i Rehabilitacioni centar "Vilina vlas". Termomineralne vode višegradske banje imaju karakteristike radioaktivne, hidrokarbonantne homeoterme. Indikaciono područje za primjenu termomineralnih voda je vrlo široko: reumatska oboljenja, ortopedske bolesti i deformiteti, neurološka stanja bolesti, hirurška stanja i oboljenja.

Na 12 kilometara jugoistočno od Banjaluke kao sastavni dio Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Banjaluka nalazi se "Banja Slatina".

Na lokaciji u Slatini funkcioniše Odjeljenje za rehabilitaciju pacijenata sa reumatološkim oboljenjima, postoperativnim i posttraumatskim stanjima koja u procesu liječenja i rehabilitacije kombinuje primjenu postulata struke i moderne medicinske tehnologije sa prirodnim blagodetima termomineralne vode i ljekovitog blata (peloida) ove banje.

Osim "Slatine", nadomak Banjaluke nalazi se i sportsko-rekreativni i lječilišni kompleks "Banja Laktaši", smješten u samom centru istoimenog grada. Termomineralna voda ove banje bogata je kalcijumom, magnezijumom i hidrokarbonatima, te se zbog toga koristi u liječenju kardiovaskularnih oboljenja, bolesti lokomotornog sistema, bolesti očiju, nervnih poremećaja... Voda se, u zavisnosti od vrste oboljenja, koristi pijenjem ili kupanjem u njoj. Posjetioci mogu koristiti ljekovitu vodu u tradicionalnim bazenima, poznatim kao muška i ženska kupola, ali i modernim kupalištima u hotelu "San" i kompleksu bazena na otvorenom. Na raspolaganju su i česme, gdje korisnici besplatno mogu točiti vodu.

Na sjeverozapadnim obroncima planine Kozare, na udaljenosti od 20 kilometara od obližnjih gradskih centara, smještena je prirodom okružena i ljekovitim izvorima bogata "Banja Mlječanica". Njihova sulfatno-sulfidna mineralna voda, po brojnim pretpostavkama stara 5.000 godina, s uspjehom se koristi u liječenju zapaljenskih i degenerativnih reumatskih oboljenja, neuroloških oboljenja, posttraumatskih i postoperativnih stanja, oboljenja perifernih krvnih sudova, kožnih oboljenja, a svojim dejstvom pokazuje i uspješnost liječenja u drugim oblastima.

Banje i ljekoviti izvori su pravo bogatstvo koje se nalazi u rukama Republike Srpske, a ključne su stavke ka unapređenju sopstvenog kvaliteta života i stoga su sjajan izbor za kvalitetno proveden odmor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije