Putovanje

Beč prekida pregovore sa Airbnbom

Beč prekida pregovore sa Airbnbom
Foto: Pixabay | Beč prekida pregovore sa Airbnbom

Grad Beč je odlučio prekinuti saradnju sa Airbnbom zbog neprihvaćanja austrijskog pravnog okvira od strane ove globalne platforme.

Airbnb je odbio ispoštovati suštinske zahtjeve iz zajedničkog ugovora sa bečkom gradskom upravom kao što je mogućnost kontrole o uplaćenim lokalnim porezima.

U Beču, iako je legalno iznajmljivati smještaj za turiste, ipak postoje neka ograničenja kao na primjer u slučaju socijalnih stanova. Osim toga, važno je da se svi pridržavaju pravila, na primjer, plaćanja gradskog poreza, poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost. Postoji nekoliko oblika pružanja smještaja, od kojih svaki podliježe posebnim uvjetima.

I ako je Beč odlučio prigrliti Uber i Airbnb u korist građana, Bečka gradska uprava je ustanovila da mnogi poduzetnici ne poznaju pravne okvire. Stoga je pokrenuta informativna kampanja kojom se to nastoji popraviti. Objavljene su različite publikacije i internet platforme koje bi građanima trebale pomoći ponajprije prilikom rješavanja dilema vezanih uz iznajmljivanje privatnih stanova i prostora.

Privatni iznajmljivači kao i svi drugi moraju plaćati boravišnu taksu bečkom gradskom magistratu. Osim toga mora biti provedena i kontrola soba, moraju se plaćati porezi, a dodatno se na mjesečnoj bazi bečkom Uredu za statistiku moraju slati i podaci o broju noćenja. Svaka adresa koja nudi smještaj mora biti prijavljena, jednako kao i platforme koje nude ovakav oblik smještaja.

Za građane Beča koji nude turistički smještaj putem Airbnb-a prekid ugovora ne mijenja mnogo jer su prema zakonu dužni da otvore poseban konto za lokalni porez, korektnu naplatu lokalnog poreza te ispunjavanje mjesečnih statističkih obrazaca.

Grad Beč je protiv pet platformi koje nisu ispunile svoje obaveze iz ugovora sa Gradom Bečom pokrenuo upravni kazneni postupak, a u kontaktu je sa ukupno 19 različitih onlajn platformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije