Putovanje

"Bolest" modernog doba: Stop kanko kogaiju!

"Bolest" modernog doba: Stop kanko kogaiju!
Foto: N.N. | "Bolest" modernog doba: Stop kanko kogaiju!
N.N.

​Neprikladno ponašanje turista - mahom onih koji ne dolaze iz Japana, počelo je stvarati velike probleme lokalnim zajednicama u Zemlji izlazećeg sunca te ometati njihov svakodnevni život. Baš zato Japanci su počeli opisivati svoje probleme novim nazivom kanko kogai, odnosno turističkim zagađenjem.

Upravo iz tog razloga japanske vlasti počele su zabranjivati pristup posjetiocima u neke od turističkih atrakcija u zemlji. Lokalni preduzetnici i turističke agencije postali su vrlo frustrirani lošim ponašanjem određenih turističkih grupa, zbog čega ograničavaju ulaz na neka popularna mjesta.

Hram Nanzo-in u Sasaguriju, koji se diči monumentalnom statuom Bude, jedno je od takvih mjesta. Oko hrama okačeno je upozorenje na dvanaest stranih jezika u kojem je objašnjeno kako strani posjetioci u velikim grupama ne smiju ući u ovo sveto mjesto.

U posljednjih desetak godina svakoga dana u hram stiže 20 do 30 autobusa prepunih turista, a većina se ne ponaša u skladu s prilikom i mjestom. Sveštenici su se pobunili jer posjetitoci ometaju njihov rad puštajući glasnu muziku, igrajući se u svetom vodopadu koji je rezervisan samo za uposlenike hrama te penjući se na krov zgrade.

Hram Jatsushiro-gu u prefakturi Kumamoto privremeno je zatvorio vrata 2017. godine kad su lokalni kruzeri počeli dovoditi rijeke turista i tako ometati njihov rad. Jedan restoran u Kjotu otkrio je lokalnim novinama da ponekad lažu kako nemaju mjesta kada strani turisti žele rezervirati sto. Vlasnik je priznao da ne želi mušterije koje ilegalno unose hranu u restoran iz drugih mjesta, a njihove tanjire koriste kao pepeljare.

Najveća koncentracija turista posebno je vidljiva u Kjotu i Kamakuri tokom sezone trešnjina cvata u aprilu i maju svake godine kada veliki broj posjetilaca posjećuje Japan. Da bi se smanjila prenapučenost na pojedinim dijelovima, Japanska turistička zajednica počela je ohrabrivati goste da posjete manje popularne regije zemlje.

No Japanci se plaše da će se gužve samo povećavati. Ne samo da se povećao broj niskotarifnih avionskih komapanija koji nude jeftinije letove za Japan, već je Tokio i domaćin svjetskog ragbi kupa u oktobru 2019. te Ljetnih olimpijskih igara 2020. godine, što će sigurno povećati broj turista.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije