Putovanje

Budućnost putovanja: Više novca uz više sadržaja

Budućnost putovanja: Više novca uz više sadržaja
Foto: N.N. | Budućnost putovanja: Više novca uz više sadržaja

Iako djeluje kao da zemlja miruje, brojevi će vas iznenaditi. Statistike kažu da turisti svakodnevno putuju bez obzira na dnevne promjene, otvaranje i zatvaranje granica i prijetnje karantenom.

Prošlog mjeseca kompanija "Virtuoso" je virtuelno okupila 4.000 profesionalaca iz industrije turizma koji se većinom bave luksuznim turama kako bi izvukla podatke o trenutnom stanju.

Prvi put skoro sve zemlje na svijetu imaju neke restrikcije po pitanju ulaska i izlaska iz države, ali s druge strane kriza ubrzava trendove, pa se događa digitalna transformacija.

Putnici koji bukiraju luksuzne ture su se prvi vratili svojim navikama, oni su započeli s rezervacijama skoro u istom trenutku kada su mjere popustile i od tada ne staju.

Veliki apartmani i privatne vile su prvi rasprodani ovog ljeta, većina putnika (87 odsto ispitanika) odlučila se za road trip uz sigurnost kao top prioritet. U grupi između 18 do 25 godina 100 odsto ih je spremno da odmah krenu na put, a taj procenat se smanjuje kroz sve starije grupe. Takođe, otkrilo se da ove sezone zahtjev za bukiranje 28 noći u vili ili hotelu nije bio tako usamljen primjer.

Krstarenja za 2021. godinu se brzo rasprodaju

Usprkos velikom broju novinskih članaka koji se bave krizom krstarenja, putnici su željni ovog iskustva. Neočekivano, brojke pokazuju da svi oni koji vole takav način putovanja ne odustaju od njega i da okeanska krstarenja bilježe pad prodaje za sljedeću godinu za samo nekoliko procenata, dok riječna krstarenja imaju rast od 14 odsto. Putnici jedva čekaju da zaplove i imaju povjerenja da će brodovi biti čisti i sigurni, uz to su spremni nositi maske tokom putovanja. Putnicima su posebno interesantne daleke ture. Novi brod "Le Commandant Charcot", koji će isploviti u maju sljedeće godine, već ima rasprodane ture, a radi se o brodu koji će koristiti tekući prirodni plin i svoje će putnike voditi do Sjevernog pola i teško pristupačnih dijelova Antarktika.

Avio-putnici su spremni platiti više

Američke kompanije su s početkom korona krize blokirale mogućnost rezervisanja srednjeg sjedišta u avionima i to do početka jeseni. Ali kako se sve više putnika vraća letenju i letovi se brže popunjavaju, ankete su pokazale da su putnici spremni platiti dodatno kako bi se osigurali da će srednje sjedište ostati prazno.

Najpopularnija destinacija nije Italija

Italija je godinama držala primat kada su u pitanju destinacije o kojima ljudi sanjare, ali ove sezone "Virtuoso" ispitanici otkrili su da je njihova omiljena destinacija Afrika. Limitiran, monotoni život kod kuće uzrokovao je da putnici sada fantaziraju o živopisnim, uzbudljivim predjelima koji će učiniti da se osjećaju živim. Autentičnost, sirovost, drugačija kultura i interesantna gastronomska scena ono je čemu danas putnici teže.

Putnici sada žele više za svoj novac

Oni koji troše značajne svote na putovanja sada sve više razmišljaju o vrijednostima kompanija kojima ostavljaju novac. Oni gledaju na koji način te agencije i hoteli pomažu lokalnim zajednicama i posluju li u smjeru održivosti. Dobar primjer je luksuzni turistički operator "AndBeyond" koji posjeduje 29 koliba u Africi i koji već godinama radi po poslovnom modelu društvenog uticaja putem kojeg direktno osnažuju zajednice oko sebe. Uvijek je pitanje mogu li profit i smisao postojati u okviru istog projekta, ali "AndBeyond" dokazuje da mogu. Oni bilježe dobru zaradu, ali i odlične rezultate u očuvanju sredine, što njihovi gosti i te kako cijene. Kroz ovaj projekt oni su osigurali vodu za 56.000 ljudi, izgradili su 185 učionica, pomogli su transport ugroženih životinja do Ruande i Bocvane, a uspjeli su i u misiji da njihova kompanija bude 99 odsto bez upotrebe plastike.

Biće manje povoljnih ponuda, ali će turisti dobiti više

Budući da će se svijet turizma polako oporavljati, mnogi su to shvatili kao priliku za jeftinije putovanje. Pa, toga će biti, ali i ne nužno. Po "Virtuoso" podacima ako se značajno spuste cijene luksuznih smještaja, to će ozbiljno naškoditi industriji. Po riječima jednog vlasnika malog hotela u Italiji, biće mu potrebno pet godina da se finansijski oporavi od ovosezonskog smanjenja cijene noćenja od samo 10 odsto. Vlasnicima hotela se preporučuje da umjesto da spuštaju cijene gostima ponude više za njihov novac. Dodatna vrijednost može biti gratis noć, premještaj u bolji smještaj, besplatni izleti, spa tretmani, kokteli ili obroci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije