Putovanje

"Caffè Florian" posjećivao i slavni Kazanova

"Caffè Florian" posjećivao i slavni Kazanova
Foto: N.N. | "Caffè Florian" posjećivao i slavni Kazanova

Venecija, kraljica Jadrana, poznata je po bogatoj istoriji, arhitekturi, kanalima, gondolama - to je grad koji godišnje posjeti više od 12 miliona ljudi. Jedan od najromantičnijih gradova Evrope ljepotom oduševljava svakoga ko ga posjeti.

Venecija je i dom najstarije kafane u Italiji i svijetu, koja kontinuirano radi 300 godina, a zatvorena je samo tokom zaključavanja Italije izazvanog pandemijom virusa korona. Smješten na Trgu Svetog Marka, "Caffè Florian" jedna je od znamenitosti Venecije koju svakako treba posjetiti kad se nađete tamo.

"Caffè Florian"

Kafana je s radom počela 29. decembra 1720. godine kao "Caffè alla Venezia Trionfante", ali je ubrzo promijenila ime u "Caffè Florian", po svom vlasniku Florijanu Frančeskoniju.

Lokacija u samom srcu Venecije uskoro je od ove kafane napravila mjesto koje su posjećivali brojni slavni i poznati gosti kao što su pisci Karlo Goldoni, Johan Volfgang Gete i slavni Đakomo Kazanova, kojeg je privlačila i činjenica da je ovo bila jedina venecijanska kafana u ono doba u kojoj je ženama bio dozvoljen ulaz.

"Caffè Florian" je zadržao svoju atraktivnost i u kasnijim godinama pa su u njega zalazili i lord Bajron, Marsel Prust i Čarls Dikens.

Godine 1858. kafanu su preuzeli novi vlasnici, koji su je tad preuredili, a njen izgled do danas nije mijenjan - danas se sastoji od šest salona u kojima, uz kafu i deserte, možete uživati u umjetničkim radovima poznatih umjetnika 19. vijeka.

Saloni nose nazive "Salon slavnih" (Sala degli Uomini Illustri), "Salon Senata" (Sala del Senato), "Kineski salon" (Sala Cinese), "Orijentalni salon" (Sala Orientale), "Salon godišnjih doba" (Sala delle Stagioni) ili "Salon ogledala" (Sale degli Specchi) te "Salon Liberty".

Zahvaljujući odličnoj lokaciji, arhitekturi, umjetnosti, bogatoj istoriji, odličnoj kafi i desertima, "Caffè Florian" i danas privlači turiste, iako ispijanje kafe i degustacija poslastica na njegovoj terasi ili u jednom od salona neće biti baš mala stavka za novčanik - kafa košta između šest i 18 evra, a za deserte je potrebno izdvojiti od 14 do 20 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije