Putovanje

Ceremošnja je jedna od najljepših pećina u Srbiji

Ceremošnja je jedna od najljepših pećina u Srbiji
Foto: Wikipedia | Ceremošnja je jedna od najljepših pećina u Srbiji

Manje od 20 kilometara dijeli Kučevo i selo Ceremošnju, u čijem se ataru nalazi jedna od najljepših pećina na našim prostorima.

Na obroncima Velikog Štubeja, najvišeg vrha Homoljskih planina, nalazi se ovo čudo prirode.

Za Spomenik prirode pećina Ceremošnja proglašena je 2007. godine. Od tada se nalazi pod zaštitom države kao prirodno dobro.

Pored toga što zbog bogatog pećinskog nakita Ceremošnja slovi za najljepšu u našoj zemlji, naročito je interesantna i njena okolina. Izuzev Homoljskih planina koje plijene svojom ljepotom, tu su i druge pećine. Iako su možda manje poznate, Bisina i Golubanjska, kao i Ravništarka i Bigar pećina nalaze se u blizini Ceremošnje.

Jovanova pećina

Iako je do sada opšteprihvaćen naziv Ceremošnja, budući da se nalazi u ataru istoimenog homoljskog sela, pećina je poznata i kao Jovanova.

Nekada je mjesto na kome je pećina otkrivena pripadalo Jovanu Grujiću, pa otuda i takav naziv.

Staza koja vodi kroz pećinu je kružna i jednosmjerna.

 

Izuzev ulaznog kanala, u ovoj pećini se izdvaja još pet cjelina. Najbogatija pećinskim nakitom je cjelina poznata kao dvorana Arena, koja svoj naziv duguje amfitetaralnom obliku. Širine je između 40 i 50 metara, a u najvišem dijelu dostiže 24 metra.

Upravo u toj dvorani se može vidjeti i najatraktivniji pećinski nakit, ali i oblici kojima su dati zanimljivi nazivi. Posjetioci mogu uživati u ljepoti stuba od kristala, snježno-bijele boje, poznatog kao Lepa Vlajna. Simbol pećine Ceremošnja je i stub poznat kao "Na večnoj straži", zatim dva pećinska stuba spiralnog oblika, koja su vremenom srasla i simbolično nazvana "Drugovi", kao i stalagmit poznat pod nazivom "Mladoženja".

Iz te dvorane se kroz otvor nazvan "Dveri" ulazi u Ponorsku dvoranu. I ona svoj naziv duguje karakteristikama pećine, budući da se upravo u toj dvorani, dugoj 36 i širokoj 18 metara nalazi ponor. Trakasti bigar zaslužan je za formiranje polulopte, nazvane "Raspukla sfera". Posebno je zanimljivo što je u pitanju formacija poluprečnika do četiri metra, koju karakterišu odvojeni sferni komadi i različite boje.

U Andezitsku dvoranu se takođe ulazi iz Arene. Budući da se u njoj nalazi velika količina vulkanske stene andezit, otuda i potiče njen naziv. Najzanimljiviji dio dvorane, duge 60 i široke između 15 i 20 metara jeste grupa stalagmita, neobičnog oblika, nazvana "Krajputaši".

Počev od mjesta na kome se nalazi ukras poznat kao "Lepa Vlajna" nalazi se Južni kanal. Dužine je oko 108 metara i karakterišu je slijepi kanali u dužini od oko 170 metara.

Šta treba da znate prije posjete Ceremošnji?

Doktor Branko Gavela je istraživao ovu pećinu i zaslužan je za otkriće ostataka pećinskog medvjeda koji je ovdje obitavao prije oko 100.000 godina.

Budući otvorena, u pećini Ceremošnja primjetni su i spoljni uticaji. Relativna vlažnost vazduha je visoka, pa tokom ljeta iznosi oko 70 odsto, a u toku zimskih mjeseci se bliži 80 odsto. Temperatura u pećini tokom zime je oko šest stepeni, pa treba pripremiti odgovarajuću odjeću prilikom posjete.

U neposrednoj blizini nalazi se i pećina Bigar. Postoje pretpostavke da su pećinski kanali jedne i druge povezani, ali o tome nema relevantnih dokaza, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije