Putovanje

Cijelo selo miriše na pršut

Cijelo selo miriše na pršut
Foto: Lynn Van den Broeck/Unsplash | Cijelo selo miriše na pršut

Tradicija u prijestonici srpskog pršuta se ne prekida, pa će tako prvog vikenda u martu u selu Mačkat biti održan 22. Sajam suvomesnatih proizvoda "Pršutijada 2024."

"U centru gastronomskog uživanja u selu Mačkat okupiće se 10 izlagača i ovo je jedinstvena prilika da se na jednom mestu vide i probaju tradicionalni proizvodi visokog kvaliteta, birani domaći mesni proivodi, koji se vekovima proizvode na području opštine Čajetina", kažu organizatori, prenosi B92.

Dodaju da "Pršutijada" po svojoj masovnosti i geografskom porijeklu posjetilaca, spada u red nacionalnih manifestacija i zaslužuje "povratak na velika vrata" u ukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor.

"Na se sajmu mogu videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđi i svinjski pršut, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi. Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji. Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršuta, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa", dodaju organizatori.

Svake godine za posjetioce "Pršutijade", koja traje tri dana, organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda. 

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i drugih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije