Putovanje

Jajce - muzej pod otvorenim nebom (FOTO)

 Jajce - muzej pod otvorenim nebom (FOTO)
Jajce - muzej pod otvorenim nebom (FOTO)

Jajce, koje leži na obalama rijeka Pliva i Vrbas, dokazalo je status grada muzeja, a u prilog tome ide i najnoviji pronalazak grobova i sarkofaga na nekropoli Potkriž u mjestu Divičani.

Sarkofag je trenutno smješten u gradskom parku u Jajcu pored dvije grobnice iz rimskog perioda, a pretpostavlja se da ovaj sarkofag potiče iz 14. ili 15. vijeka.

"Iskopavanje je trajalo 15 dana na lokaciji Potkriž, koja ima oko 60 stećaka. Sada se vrši analiza da se vidi koje starosti su bili pokojnici i kako su živjeli", priča nam Tvrtko Zrile, turistički vodič u penziji, ističući da je ovaj grad bogat nekropolama i stećcima, te da će uskoro biti za njih postavljena turistička signalizacija.

Jajce ima 28 nacionalnih spomenika, a Zrile kaže da je ovo grad svjetlosti, kamena i vode, muzej pod otvorenim nebom, kontinentalni Dubrovnik i bosanska Venecija.

TURISTI SA SVIH STRANA: Mnoštvo turističkih putokaza na svakih nekoliko koraka upućuje na činjenicu da se u Jajcu ima šta posjetiti i da je turizam važna privredna grana.

Ipak, iako broj turista iz godine u godinu raste, i u ovoj godini ih je bilo preko 100.000, za nadležne i turističke radnike to još nije zadovoljavajuće, te im je cilj da nekad kraljevski grad doživi predratni procvat kada je u Jajce godišnje dolazilo čak 250.000 turista.

Posjećuju ga turisti iz čitavog svijeta, a kako kažu u JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, sve ih je više iz Kine, Rusije, dok su Evropljani ipak tradicionalno najbrojniji.

"Ove godine smo imali jedan projekat za učenike u okviru kojeg su nas posjetili učenici iz svih većih gradova BiH, njih nekoliko hiljada. Imali smo i programe od nekoliko dana u koje smo uključivali i izvor Plive u Šipovu, Balkanu, znamenitosti Banjaluke i šireg okruženja", rekao nam je Huso Hadžić, direktor ove agencije.

U posljednje dvije do tri godine razvoju turizma posvetili su se maksimalno, te prezentovali Jajce u Beogradu, Ljubljani, Istanbulu, Mostaru i Sarajevu.

"Prema našim evidencijama, povećanje posjeta za pojedine objekte je oko 50 odsto, a negdje preko 100 odsto. Već sada pripremamo nove projekte i imamo nove sadržaje za Jajce u idućoj sezoni. Planiramo i razvoj seoskog, vjerskog i drugih vidova turizma", kaže Hadžić.

Prema njegovim riječima, od planova je tu i obnova srpske crkve, koja je jedan od značajnih spomenika za Jajce i suživot u ovom gradu.

Kada je u pitanju očuvanje drugih spomenika, kaže da zub vremena čini svoje i da se svakodnevno mora raditi na njihovom očuvanju.

Turistima su za muzej pod otvorenim nebom dostupna 23 vodiča, koji mogu pružiti informacije na mnogo jezika, a nedavno je otvoren i novi info-centar.

U Agenciji koja promoviše turizam kažu da im je cilj da turista iz Jajca ode u Banjaluku i šire i obrnuto.

PARK PRIRODE: Turistički radnici u ovoj opštini ponosni su i na međunarodne skokove sa vodopada, a o posljednjim skokovima je, tvrde, izvještavalo oko 150 medijskih kuća, među kojima i kineske i američke.

U planu je uređenje prostora oko vodopada, premošćivanje Vrbasa pješačkim mostom, stavljanje u funkciju nekoliko mlinova, a od većih pojekata je uređenje parka prirode na malom Plivskom jezeru, kupališta, trim i biciklističkih staza.

Edin Hozan, načelnik opštine Jajce, takođe ističe da je turizam strateška grana razvoja.

"U narednom periodu bi trebalo da budu uređenje saobraćajnice i druga komunalna infrastruktura. Kada je u pitanju privatni sektor u Jajcu, već u ovom momentu nedostaje hotel", rekao je Hozan.

Sezona u Jajcu, kažu, traje 365 dana i praznikom, zimi i ljeti svaki je objekat otvoren, a sve se radi u korist turista.

Doživljaj grada sa visine od 470 metara moguć je sa zidina tvrđave, za koju se pretpostavlja da je postojala još u 13. vijeku, a odakle se pruža pogled koji odiše ambijentom starih bosanskih kuća.

U TITOVOJ FOTELJI: Doživljaj Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) za nekoga ko je samo rođen u toj zemlji je poseban momenat, a "povratak" u to vrijeme moguće je doživjeti posjetom Muzeja 2. zasjedanja AVNOJ-a.

Originalna Titova fotelja, muzejska postavka, slike i specijalizovana biblioteka čuvaju se u ovoj zgradi koja je osnovana 1953. godine kao centralna jugoslovenska institucija memorijalnog tipa.

Od baštine izdvajamo i spomenik podzemne crkve isklesan u živoj stijeni krajem 14. i početkom 15. vijeka, koji je katakomba.

U predvorju na zidovima stijene nalaze se nedovršeni reljefi Hrvoja Vukčića Hrvatinića i njegovog grba, te ženska figura sa ljiljanima u ruci. U bočnim zidovima sa strana u podu nalaze se grobnice, svedene lučkim otvorima, a iz sredine glavne prostorije kroz poseban otvor se preko četiri strma stepenika ulazi u donji dio katakombi.

Kako nam reče turistički vodič, u Jajcu puno spomenika ima prefiks naj, a Mitrej, odnosno Mitra, najstariji je nacionalni spomenik.

Potiče iz trećeg ili četvrtog vijeka n.e, a jedan je od najznačajnijih mitreuma u Evropi. Ovaj u Jajcu je simbol božanstva Sunca i svjetlosti - Mitra, a prema vjerovanjima sljedbenika ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede.

Lijevu i desnu obalu Plive spaja Ajfelov most, koji je dobio takav naziv jer je rađen istom tehnologijom kao Ajfelova kula u Parizu, a njegova atrakcija postaju i katanci ljubavi.

U samom centru je čuveni vodopad, koji se sa rijeke Plive visinom od 21 metar obrušava u Vrbas, što je uz Plivska jezera svakako veliko prirodno bogatstvo ove opštine u Srednjobosankom kantonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije